NAJOBICNIJA TORTA


Sastojci

    ZA BISKVIT
    6 jaja
    12 s. kasika secera
    12 s.kasika brasna
    4 s. kasike tople vode
    ½ kesice praska za pecivo
    ZA FIL
    2 jaja
    10 s.kasika secera
    3 dcl mlijeka
    3 s. kasike gustina
    100 gr cokolade za kuhanje
    1 putar
    JOS POTREBNO
    malo djusa od narandze ili malo mlijeka za poprskati kore







Priprema

    1.

    Razdvojiti jaja, zumanjke umutiti pjenasto sa secerom, dodati vodu, zatim brasno pomjesano sa pzp. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmjesati.

    Peci na 200 C oko 25 min, najbolje proba cackalicom...kalup br 24
    2.

    Pecen biskvit pustiti da se ohladi u kalupu, ohladjen izvaditi i prerezati 2x da se dobiju tri kore.
    3.

    Za krem

    Staviti secer u serpicu, nasuti malo mlijeka i lagano zagrijavati.

    U zdjeli umutiti jaja, dodati ostatak mlijeka i gustin, sve dobro izmjesati da nema grudvica, lagano dodavati u serpu sa secerom i mlijekom.

    Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding.

    Skinuti sa sporeta i dodati izlomljenu cokoladu, mjesati dok se cokolada ne istopi.

    Ostaviti da se ohladi uz cesto mjesanje, da se ne hvata korica ili prekriti sa tankim najlonom.
    4.

    Putar dobro izraditi...ohladjen fil malo izmjesati, najbolje mikserom i onda sastaviti sa putrom, sve dobro izmjesati da se sjedini i filovati kore.

    Po zelji svaku koru malo poprskati djusom, mlijekom ili rumom...Ja sam koristila sok od narandze.
    5.

    Ostaviti u frizider da se malo stegne,dovoljno je 1 sat i vec je spremna za jesti.







izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.