NAJOBICNIJA TORTA
Sastojci
ZA BISKVIT
6 jaja
12 s. kasika secera
12 s.kasika brasna
4 s. kasike tople vode
½ kesice praska za pecivo
ZA FIL
2 jaja
10 s.kasika secera
3 dcl mlijeka
3 s. kasike gustina
100 gr cokolade za kuhanje
1 putar
JOS POTREBNO
malo djusa od narandze ili malo mlijeka za poprskati kore
Priprema
1.
Razdvojiti jaja, zumanjke umutiti pjenasto sa secerom, dodati vodu, zatim brasno pomjesano sa pzp. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmjesati.
Peci na 200 C oko 25 min, najbolje proba cackalicom...kalup br 24
2.
Pecen biskvit pustiti da se ohladi u kalupu, ohladjen izvaditi i prerezati 2x da se dobiju tri kore.
3.
Za krem
Staviti secer u serpicu, nasuti malo mlijeka i lagano zagrijavati.
U zdjeli umutiti jaja, dodati ostatak mlijeka i gustin, sve dobro izmjesati da nema grudvica, lagano dodavati u serpu sa secerom i mlijekom.
Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding.
Skinuti sa sporeta i dodati izlomljenu cokoladu, mjesati dok se cokolada ne istopi.
Ostaviti da se ohladi uz cesto mjesanje, da se ne hvata korica ili prekriti sa tankim najlonom.
4.
Putar dobro izraditi...ohladjen fil malo izmjesati, najbolje mikserom i onda sastaviti sa putrom, sve dobro izmjesati da se sjedini i filovati kore.
Po zelji svaku koru malo poprskati djusom, mlijekom ili rumom...Ja sam koristila sok od narandze.
5.
Ostaviti u frizider da se malo stegne,dovoljno je 1 sat i vec je spremna za jesti.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar