Nježni rolat

Nježnost iz naslova odnosi se tako na okus, kao i na mekoću - zalogaji ovog voćnog rolata tope se u ustima ... i malo prebrzo nestaju, uh. ;)



Sastojci

    Bisvkit:
    6 srednjih jaja
    6 žlica nerafiniranog šećera
    1/2 neprskanog limuna
    3 žlice brašna
    3 žlice mljevenih oraha

    Krema:
    šalica (2-2,5dl) pekmeza od šljiva
    250 g mascarpone sira
    100 g vrhnja za šlag

    Dorada:
    tamna čokolada
    opcijski malo ulja






Priprema

    1.

    Jaja izvadite iz hladnjaka bar 1h prije pripreme, da dođu na sobnu temperaturu. Izmiksajte žutanjke s polovicom šećera. Umiješajte naribanu limunovu koricu, brašno i mljevene orahe.
    2.

    Bjelanjke izmiksajte s preostalim šećerom i žlicom limunovog soka u čvrstu pjenu. Nekoliko žlica lagano umiješajte u prvu smjesu, da omekša, a potom lagano špatulom/žicom umiješajte i preostali 'snijeg.'
    3.

    Rasporedite smjesu u kalup 30x40 cm (veliki kalup za pećnicu), na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 15 min na 160° C (srednji nivo, ventilatorsko grijanje). Vrijeme i način pečenja prilagodite svojoj pećnici.
    4.

    Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, zarolajte ga zajedno s pek papirom i uvijte u kuhinjsku krpu. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Pekmez od šljiva izmiksajte (u blenderu ili štapnim mikserom) da usitnite voćnu kožicu. Vrhnje izmiksajte u mekši šlag, dodajte mu mascarpone i pekmez te sve dobro izmiksajte, da dobijete ravnomjernu kremu.
    5.

    Ohlađen biskvit pažljivo odvojite od pek papira i nadijenite ga kremom (dio ostavite za premazivanje izvana) te opet zarolajte. Ostatkom kreme premažite rolat s vanjske strane.
    6.

    Ukrasite po želji – ja sam ovaj put prelila s malo otopljene tamne čokolade (30 g sam otopila na pari s malo ulja), ali super je i ako ga pospete ribanom čokoladom (u tom slučaju dio ribane čokolade ostavite za posuti prije posluživanja – ljepše izgleda).

                     




izvor : http://www.coolinarika.com                  

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.