Nježni rolat
Nježnost iz naslova odnosi se tako na okus, kao i na mekoću - zalogaji ovog voćnog rolata tope se u ustima ... i malo prebrzo nestaju, uh. ;)
Sastojci
Bisvkit:
6 srednjih jaja
6 žlica nerafiniranog šećera
1/2 neprskanog limuna
3 žlice brašna
3 žlice mljevenih oraha
Krema:
šalica (2-2,5dl) pekmeza od šljiva
250 g mascarpone sira
100 g vrhnja za šlag
Dorada:
tamna čokolada
opcijski malo ulja
Priprema
1.
Jaja izvadite iz hladnjaka bar 1h prije pripreme, da dođu na sobnu temperaturu. Izmiksajte žutanjke s polovicom šećera. Umiješajte naribanu limunovu koricu, brašno i mljevene orahe.
2.
Bjelanjke izmiksajte s preostalim šećerom i žlicom limunovog soka u čvrstu pjenu. Nekoliko žlica lagano umiješajte u prvu smjesu, da omekša, a potom lagano špatulom/žicom umiješajte i preostali 'snijeg.'
3.
Rasporedite smjesu u kalup 30x40 cm (veliki kalup za pećnicu), na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 15 min na 160° C (srednji nivo, ventilatorsko grijanje). Vrijeme i način pečenja prilagodite svojoj pećnici.
4.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, zarolajte ga zajedno s pek papirom i uvijte u kuhinjsku krpu. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Pekmez od šljiva izmiksajte (u blenderu ili štapnim mikserom) da usitnite voćnu kožicu. Vrhnje izmiksajte u mekši šlag, dodajte mu mascarpone i pekmez te sve dobro izmiksajte, da dobijete ravnomjernu kremu.
5.
Ohlađen biskvit pažljivo odvojite od pek papira i nadijenite ga kremom (dio ostavite za premazivanje izvana) te opet zarolajte. Ostatkom kreme premažite rolat s vanjske strane.
6.
Ukrasite po želji – ja sam ovaj put prelila s malo otopljene tamne čokolade (30 g sam otopila na pari s malo ulja), ali super je i ako ga pospete ribanom čokoladom (u tom slučaju dio ribane čokolade ostavite za posuti prije posluživanja – ljepše izgleda).
izvor : http://www.coolinarika.com
Sastojci
Bisvkit:
6 srednjih jaja
6 žlica nerafiniranog šećera
1/2 neprskanog limuna
3 žlice brašna
3 žlice mljevenih oraha
Krema:
šalica (2-2,5dl) pekmeza od šljiva
250 g mascarpone sira
100 g vrhnja za šlag
Dorada:
tamna čokolada
opcijski malo ulja
Priprema
1.
Jaja izvadite iz hladnjaka bar 1h prije pripreme, da dođu na sobnu temperaturu. Izmiksajte žutanjke s polovicom šećera. Umiješajte naribanu limunovu koricu, brašno i mljevene orahe.
2.
Bjelanjke izmiksajte s preostalim šećerom i žlicom limunovog soka u čvrstu pjenu. Nekoliko žlica lagano umiješajte u prvu smjesu, da omekša, a potom lagano špatulom/žicom umiješajte i preostali 'snijeg.'
3.
Rasporedite smjesu u kalup 30x40 cm (veliki kalup za pećnicu), na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 15 min na 160° C (srednji nivo, ventilatorsko grijanje). Vrijeme i način pečenja prilagodite svojoj pećnici.
4.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, zarolajte ga zajedno s pek papirom i uvijte u kuhinjsku krpu. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Pekmez od šljiva izmiksajte (u blenderu ili štapnim mikserom) da usitnite voćnu kožicu. Vrhnje izmiksajte u mekši šlag, dodajte mu mascarpone i pekmez te sve dobro izmiksajte, da dobijete ravnomjernu kremu.
5.
Ohlađen biskvit pažljivo odvojite od pek papira i nadijenite ga kremom (dio ostavite za premazivanje izvana) te opet zarolajte. Ostatkom kreme premažite rolat s vanjske strane.
6.
Ukrasite po želji – ja sam ovaj put prelila s malo otopljene tamne čokolade (30 g sam otopila na pari s malo ulja), ali super je i ako ga pospete ribanom čokoladom (u tom slučaju dio ribane čokolade ostavite za posuti prije posluživanja – ljepše izgleda).
izvor : http://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar