SOCNA PITA OD TRESANJA SA MRVICAMA
Izdasna,socna pita sa bazom od dizanog tijesta i mrvicama
Sastojci
400 gr kvalitetnog mekog brasna+1 kasika za kvasac
25 gr svjezeg kvasca ili 1 kesica suhog
1 kasicica secera
2,5 dl mlijeka
50 gr ulja
50 gr secera
1 vece jaje
1 kasikica soli
MRVICE:
200 gr maslaca
300 gr brasna
125 gr secera
1 vanilin secer i malo cimeta(po zelji
I JOS
1,5 kg tresanja
Priprema
1.Tresnje ocistiti.
Mlijeko umlaciti +1kasicica secera+1 kasika brasna,promijesati dobro i ostaviti da naraste.
Brasno staviti u zdjelu,napraviti jamicu pa u nju dodati nadosli kvasac,a potom i smjesu (jaje ,ulje ,secer,vanilin secer,so,ribana limunova korica)
Umijesiti tijesto i izraditi ga spiralnim nastavcima za mixer ili dobro istuci velikom kuhacom dok se tijesto ne odvoji od posude.
Dno posude posuti sa malo brasna(meni su bile potrebne 3 kasike) i tijesto formirati u kuglu,pokriti i ostaviti da se digne otprilike za pola svoje velicine.
2. U medjuvremenu spremiti MRVICE:
Od brasna ,hladnog maslaca narezanog na komadice i secera zamijesiti mrvicasto tijesto(ja sam stavila sve sastojke u blender,puno je lakse)
3.Nadoslo tijesto pazljivo izvaditi na obrasnjenu radnu plohu i razvaljati ,prebaciti u podmazan veliki pleh od rerne i ostaviti jos 15 minuta da ponovo naraste.
4. Na tijesto poredati ociscene tresnje,posuti mrvicama tijesta
5.Peci u zagrijanoj rerni (160°-180°C) oko 20-25 minuta,zavisno od snage pecnice
NAPOMENA: kolac je jako osjetljiv i donja kora ima tendenciju da zagori,pa je najbolje peci na srednjoj resetki .
Posluživanje
Topao kolac posuti secerom u prahu
izvor : coolinarika.com
Sastojci
400 gr kvalitetnog mekog brasna+1 kasika za kvasac
25 gr svjezeg kvasca ili 1 kesica suhog
1 kasicica secera
2,5 dl mlijeka
50 gr ulja
50 gr secera
1 vece jaje
1 kasikica soli
MRVICE:
200 gr maslaca
300 gr brasna
125 gr secera
1 vanilin secer i malo cimeta(po zelji
I JOS
1,5 kg tresanja
Priprema
1.Tresnje ocistiti.
Mlijeko umlaciti +1kasicica secera+1 kasika brasna,promijesati dobro i ostaviti da naraste.
Brasno staviti u zdjelu,napraviti jamicu pa u nju dodati nadosli kvasac,a potom i smjesu (jaje ,ulje ,secer,vanilin secer,so,ribana limunova korica)
Umijesiti tijesto i izraditi ga spiralnim nastavcima za mixer ili dobro istuci velikom kuhacom dok se tijesto ne odvoji od posude.
Dno posude posuti sa malo brasna(meni su bile potrebne 3 kasike) i tijesto formirati u kuglu,pokriti i ostaviti da se digne otprilike za pola svoje velicine.
2. U medjuvremenu spremiti MRVICE:
Od brasna ,hladnog maslaca narezanog na komadice i secera zamijesiti mrvicasto tijesto(ja sam stavila sve sastojke u blender,puno je lakse)
3.Nadoslo tijesto pazljivo izvaditi na obrasnjenu radnu plohu i razvaljati ,prebaciti u podmazan veliki pleh od rerne i ostaviti jos 15 minuta da ponovo naraste.
4. Na tijesto poredati ociscene tresnje,posuti mrvicama tijesta
5.Peci u zagrijanoj rerni (160°-180°C) oko 20-25 minuta,zavisno od snage pecnice
NAPOMENA: kolac je jako osjetljiv i donja kora ima tendenciju da zagori,pa je najbolje peci na srednjoj resetki .
Posluživanje
Topao kolac posuti secerom u prahu
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar