Velike ukusne i mekane kifle kao iz pekare


Sastojci

    1 kg brasna
    50 gr svezeg kvasca
    100 gr margarina ili putera ( otopite )
    50 ml ulja
    3 zlice secera
    1 zlica soli
    250 gr mlake vode
    250 gr mlako mleko ( voda za posne kifle )
    1 zlica limunovog soka ( sveze cedjena )
    1 do 1.5 zlica ulja ( za premazat jufkice )
    za premaz ako pravite mrsne kifle:
    1 jaje
    1 zlicica soli
    20 gr otopljena putera
    za premaz ako pravite posne kifle:
    voda
    krupna so za posuti kiflice
    20 gr otopljena margarina







Priprema

    1.

    Nacinite kvas tako sto ce te namrviti kvasac/germu u mlaku tekucinu vodu ili mleko, primesajte jedno do 2 zlice brasna i jednu zlicicu secera. Dobili ste kasicu koju pokrijete. Neka na toplom uzlazi 10 - 15 min.
    2.

    Prosijte brasno, u sredini nacinite udubljenje, posolite i dodajte ostatak secera, pa dodajte kvas, ostatak mlake tekucine, ulje, sok od limuna i otopljeni puter ( ili margarin ), testo dugo mesite rukama ili mikserom dok nepostane glatko. Pokrijte ga, neka mu se na toplome obujam udvostruci.
    3.

    Uzaslo testo premesite i podelite na 15 jednakih delova. Ufrkajte jufkice ( loptice ). Jufkice nauljite sa uljem ( trebace vam 1 -1.5 zlica ulja ), prekrijte prozirnom folijom ineka se odmaraju 15 -20 minuta.
    4.

    Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite u valjak a zatim valjkom/oklagijom razvaljajte tanko u elipsu, svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama, dobicete pekarsku kiflu ( prilicno velika kifla ). Redjajte u pleh namazan puterom ( uljem ili margarinom ), ponovite postupak dok neutrosite jufkice. Pleh prekrijte i pustite da kifle stoje 20 minuta na toplom mestu.
    5.

    Kifle premazite sa umucenim i osoljenim jajetom ( lagano umutite jaje sa 1 zlicicom soli ). Pecite kifle u zagrejanoj pecnici na 245 stepeni nekih 15 minuta ili dok nepoprime prekrasnu boju. Cim izvadite kifle iz pecnice premazite otopljenim puterom ili margarinom.

Posluživanje

Kufle su odlicne i tople i hladne, prazne, sa slatkim ili slanim nadevo, za sendvice, izlet, skolu,poso, putovanje uz pivo ..






izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.