Torta koja je zaludila cijeli svijet !
Sastojci 15 osoba
Peku se 4 kore i svaka je različna.
Prva tamna kora :
3 cjela jaja
60 gr. kristal šečer
1 žlica tamni kakao
3 žlice brašna
1 žličicu pecilni prašak
Druga bijela kora :
5 bjelanca
60 gr. kristal šečer
2 žlice brašna
120 gr kokos
Treća čokoladna bijela kora :
5 bjelanca
60 gr. šečera
2 žlice brašna
100 gr. bijela čokolada naribana
Četvrta orahova kora :
5 bjelanca
2 žlice brašna
120 gr. mljevenih oraha
60 gr. šečera
Za jedan sloj među kora za namazati
1/2 male teglice marmelade od šumskog voća ili trešanja
Fil br. 1
6 dcl. slatko vrhnje
150 gr. mlevene kekse
150 gr. mlevenih oraha
Fil br.2
15 žumanca
10 žlica brašna
7 ravnih žlica šečera
8 dcl. mlijeka
1 mliječna čokolada milka
250 gr. margarin
Za ukras
2 šlaga u kesici za miksanje
2 dcl. mlijeka
I još :
150 gr. izlomljenih keksa za u jedan deo fila br.2
Priprema
1.
Br.modela za tortu, temperatura i vrijeme pečenja su u opisu posluživanja najdole.
2.
Prvo izrežite 4 kruga u širini modela za tortu od pek papira tako što stavite model na papir i ocrtate olovkom i odrežete.
Zatim priprjemite oba nadjeva da ih lako stavite u frižider da se ohlade par sati dok se korice peku.
3.
Fil br. 1....izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti snjijeg, dodajte mlevene kekse i orahe i izmješajte špatulom. Stavite u frižider da se ohladi.
Fil br. 2...Odvojite 2 dcl mlijeka i dodajte brašna i
žicom izmješajte da se brašno razrijedi bez grudica.Stavite preostalo mlijeko na vatru da se zagrije do ključanja. Žumanjca izmiksajte sa šečerom i u njih sipajte razrijeđeno mlijeko i brašno i izmješajte.Kad je mlijeko skoro ključalo isipajte polako smjesu i istovremeno stalno mješajte žicom u krug dok se jaja i brašno ne skuhaju i smjesa se zgusne.Mješajte non stop da vam se na dnu ne zaljepi.Dodajte mliječnu čokoladu da se rastopi mješanjem i fil ostavite da se ohladi.Kad je skroz hladan umiksajte omekšali margarin i ostavite fil frižider par sati da se ohladi i stvrdne.
4.
Dok se filove hlade vi pecite kore.
Ispecite prvu tamnu koru, prvo izmiksajte bjelanca u čvrsti snijeg, dodate šečer i dalje miksajte, dodajte žumanca, brašno i kakao,smanjite mikser na najmanje i izmješajte, i pecite u model koji ste malo premazali margarinom i odozgo stavili pek papir.
5.
Kad izvadite filove, tamni čokoladni fil podjelite na dva dijela, u jednom dodajte izlomljene kekse.
6.
Preostale 3 kore od bjelanaca, pečete tako što prvo izmiksate bjelanca, dodajte šečer i miksajte dok kad okrenete posudu na glavu da bude čvrsto i vam ne padne na glavu.Dodajte brašno, i ostale sastojke posebno šta piše za svaku koru i izmješajte sa najmanjom brzinom miksera i izlijte u model i pecite.
7.
Kekse nalomite na komadiće.
Kad su sve korice ohlađene, u model stavite opet papir za pečenje i stavite prvo orahovu koru.Filovanje ide ovako.
Orahova kora
Čokoladni fil
Bjela kokos kora
Sloj marmelade
Bjeli fil
Tamna kora
Čokoladni fil sa izlomljenim keksima
Bijela kora od bijele čokolade
Premažite od ostatka čoko fila cijelu tortu
Na vrh ide izmiksan šlag iz kesice
Posluživanje
Okrugli model za torte sa obrućom br 28
Temperatura pečnice 180 stepeni.
Vrijeme pečenja svake korice 20 min.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar