Ekleri - predivni, veoma ukusni !


Sastojci

    200 g putera
    200 ml vode
    200 g brasna
    6 - 7 kom. jaja
    Fil
    1 lit mleka
    4 kom jaja
    6 kasika brasna
    1 kesica pudinga vanila
    10 kasika secera
    100 g putera sobne temper.
    Slag
    550 ml tecnog slaga - slatka pavlaka
    1 plocica zelatina - 10 g
    2 - 3 kasike secera u prahu







Priprema

    1.

    Prokuvati vodu i puter i vrlo malo soli , a zatim dodati odjednom svu kolicinu brasna i energicno mesajuci nastaviti sa kuvanjem oko jedan do dva min . Skloniti sa sporeta i smesu mesati varjacom dok se malo ne prohladi .Mesavinu prebaciti u posudu za miksiranje . Jaja sobne temperature odvojiti od ljuske i sipati u casu ili ciniju . Sada poceti sa miksiranjem skuvane smese i polako dodavati jedno po jedno jaje , izmedju svakog dodavanja dobro sjediniti jaje i skuvnu smesu . Gotovo testo treba da je sjajno , kremasto i da lagano pada sa varjace ( kolicina jaja zavisi od njihove velicine , ja sam upotrebila sest jaja velicine L .
    2.

    Potrebne su dve tepsije oblozene papirom za pecenje . Varjacom ili kasikom sipati smesu u plasticnu poslasticarsku kesu u koju staviti zvezdasti nastavak ( ja sam koristila Wilton nastavak velicine 2D ).Na papir istiskati praveci kruzne pokrete smesu, duzina istisnute smese je 8 - 8,5 cm , a sirina je oko 2,5 - 3 cm ( kod pecenja testo ce da naraste pa nije potrebno da istisnuti stapici budu duzi i siri ). Ja pravim tako posto ne volim da su gotovi ekleri jako veliki , i ova velicina mi je najbolja .
    3.

    Peci eklere na 180C oko 25 min . Vazno je napomenuti da rernu ne otvarati prvih 20 min da kolaci ne padnu . Gotovi peceni ekleri treba da su laki ( kada ih uzmete u ruku ) i da su vazdusasti . Ako nisu dovoljno peceni kada ih uzmete oseca se njihova tezina . Pecene eklere malo prohladiti a onda ih seci po duzini i ostaviti ih da se skroz ohlade.
    4.

    Za fil izmiksirati zumanca i secer , dodati brasno i kesicu vanila pudinga i toliko mleka da se napravi glatka smesa . Ostatak mleka zakuvati , deo vrelog mleka dodati u umucenu smesu , dobro sjediniti i sve vratiti u ostatak mleka u serpi i brzo mesati da se ne stvore grudvice . Smanjiti vatru i smesu kuvati oko jedan do dva minuta . Posebno umutiti belanca dok se ne dobije cvrsta pena i dok je kuvani fil jos uvek vreo umesati umucena belanca . Gotovi fil ostaviti da se potpuno ohladi . U ohladjeni fil , miksirajuci, u par puta dodati omeksali puter. Staviti fil u frizider da se malo prohladi .
    5.

    Slag pripremiti ovako : staviti zelatin u hladnu vodu 5- 10 min da nabubri . Zagrejati jedan deci slaga skoro do vrenja . Ocediti zelatin i staviti ga u vreli slag , dobro promesati da se zelatin otopi i smesu staviti u frizider da se ohladi . Ostatak slaga lagano miksirati u dubljoj posudi i kada je skoro umucen dodati ohladjeni zelatin i nastaviti sa daljim miksiranjem a zatim dodati par kasika secera u prahu . Paziti da se slag ne muti previse dugo da ne pocne da se pretvara u puter .
    6.

    Presecene eklere prvo puniti ohladjenim filom a zatim preko naneti slag . Ja sam opet koristila isti nastavak 2D. Gotove eklere posuti secerom u prahu .

    A onda uzivajte !






izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.