Sočne žute štanglice - djeca ih obožavaju!
Sastojci
Za korice:
400 gr brašna (mekog i oštrog, pola-pola)
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike (60 gr) masti
2 kašike džema od kajsije
2 jajeta
100 gr šećera
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica rendane narandžine korice
Za fil:
3,5 dl mleka
3 kašike šećera
3 žumanceta
4 kašike praška za puding od vanile
50 gr kandirane narandžine korice
70 gr mlevenih oraha
2 kašike džema za premazivanje korice
Priprema
1.
Priprema testa:
Brašno pomešamo sa sodom bikarbonom.
U drugoj činiji izmiksirati ostale sastojke: mast, džem, jaja, šećer, vanilin šećer i rendanu narandžinu koricu.
Polako dodavati brašno i umesiti meko testo.
Ostaviti ga u frižider da se malo rashladi dok pripremamo fil.
2.
Priprema fila:
Mleko sipati u šerpicu, dodati šećer i staviti na vatru. Odvojiti malo mleka i pomešati ga sa žumancima i praškom za puding. Kad mleko provri, skinuti sa vatre, umešati smesu sa žumancima i pudingom, pa uz mešanje vratiti na tihu vatru i kuvati dok se ne zgusne. Može se mutiti mikserom.
Kada se zgusne, skinuti sa vatre i umešati mlevene orahe i kandiranu narandžinu koricu.
3.
Uključiti rernu na 180 stepeni (sa ventilatorom) da se zagreje.
Izvaditi testo iz frižidera i podeliti na dva jednaka dela.
Svaki deo na pek papiru pomoću oklagije razvuću u koricu veličine pleha u kome će se kolač peći (23x35 cm ili manji, ako želite da štanglice budu deblje). To je najlakše uraditi tako da se preko testa stavi razrezana kesa za zamrzavanje i preko nje pređe oklagijom.
Višak testa odseći i koricu zajedno sa pek papirom staviti u pleh.
Izbockati je viljuškom, u veoma tankom sloju premazati džemom i preko staviti pripremljen fil.
Zatim na drugom parčetu papira razviti drugu koricu, izbockati je pa pomoću papira preneti i staviti preko fila. Zatim odlepiti pek-papir.
4.
Staviti kolač u zagrejanu rernu i peći dok ne porumeni (kod mene se ispekao za 15 minuta).
Obavezno ga ostaviti na hladnom mestu da prenoći i dobro se stegne, pa sutradan iseći na štanglice, posuti šećerom u prahu i servirati.
Posluživanje
Posle stajanja u frižideru korice odmeknu i štanglice su veoma fine i sočne.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar