Pita s jagodama i sirom
Sastojci
Pekmez od jagoda
500 - 600 g ociscenih jagoda
100 g kristal secera
Fil od sira
500 g rikota sira
4 velike kasike kisele pavlake
4 velike kasike kristal secera
2 kom jaja
1 kesica vanila pudinga
kora limuna
Za testo
250 g brasna
6 g suvog kvasca
50 g omeksalog putera
2 velike kasike secera
1 kom jaje
malo soli
100 ml mlakog mleka
Vanila fil
400 ml mleka
3 velike kasike secera
4 kom jaja
1 kesica vanila pudinga
Priprema
1.
Prvo pripremiti fil od jagoda . Jagode dobro oprati , prosusiti i sitno naseckati . Staviti ih u serpu , dodati secer i pirjaniti na srednjoj temperaturi dok jagode ne omeksaju , oko 15 min . Dobijeni pekmez ostaviti na stranu da se hladi .
2.
Sada napraviti testo . U malo mlakog mleka staviti suvi kvasac i kasiku secera i ostaviti da kvasac uskisne . Prosejati brasno , dodati so i izmesati sa brasnom a zatim u brasno dodati ostatak mleka , kasiku secera , otopljeni puter , jaje i nadosli kvasac i zamesiti meko testo . Mesiti testo dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke i stranice posude . Ostaviti ga na toplom mestu da kisne dok se ne udupla u obimu .
3.
Dok se testo odmara pripremiti fil od sira .U vecu posudu staviti sir , dodati kiselu pavlaku , jaja , secer , koru limuna i celu kesicu pudinga od vanile i sve dobro izmesati .
4.
Takodje pripremiti i vanila krem .Cela jaja izmesati sa secerom , dodati kesicu pudinga i sipati toliko mleka da se dobije glatka , srednje gusta smesa . Kada mleko zakuva sipati ga u mesavinu jaja i pudinga a onda sve ponovo vratiti u serpu i kuvati na srednje jakoj vatri oko dva min . Fil prohladiti , ne mora skroz da se ohladi .
5.
Kada je testo naraslo prebaciti ga na radnu povrsinu i razviti ga u obliku pravougaonika , odnosno koliko je velika tepsija u kojoj ce se kolac peci . Ja sam pekla u tepsiji dimenzija 21 x 31 cm , mada moze i tepsija par cm veca . Namazati tepsiju puterom , posuti je brasnom i staviti rastanjeno testo , preko testa sipati fil od sira a preko sira kasikom sipati skuvani pekmez . Staviti kolac da se pece u zagrejanoj pecnici na 170 C oko 20 - 25 min . Sada kolac izvaditi iz rerne , i kasikom rasporediti skuvani vanila fil , izravnati po povrsini i vratiti kolac na pecenje pa ga peci jos oko 25 min dok ne porumeni po povrsini i dok se vanila krema ne ispece ( ako nije pecena ona je mekana ) . Peceni kolac ohladiti i seci ga na kocke ili pravougaonike a pre sluzenja obilno ga posuti secerom u prahu .
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar