Cupavci po starom bakinom receptu za slatke snove

Volim kolače po starim receptima koje su spremale naše bake i majke. Takvi kolači nikada ne zastarevaju i uvek su dobrodošli na trpezi. Svi oni se uglavnom brzo spremaju i sastojci nisu skupi i skoro uvek ih imamo u kući. Baš zbog toga volim takve recepte jer i kad nemam puno vremena i kraj je meseca pa nemam baš nešto ni novaca mogu svojim najmilijima da napravim slatkiš od onoga što imam u kući i to za čas. Čupavci su baš jednostavni za pripremu a u njima uživaju sva čula. Ja ih spremam, pa bar 15 godina, po jednom proverenom receptu i uvek mi uspeju. Kada sam pokušala da eksperimentišem i uradim nešto drugačije moram priznati da mi je testo bilo gnjecavo i ne baš vazdušasto. I tako sam rešila da nikada više ne diram ono što je dobro i provereno. Ako pratite uputstvo kolač ne može da ne uspe.
SASTOJCI :

        Šolja od čaja je u pitanju!
        3 jaja,
        1 šolja šećera,
        1 šolja mleka,
        2 šolje brašna,
        pola šolje ulja,
        1 prašak za pecivo,
        1 vanilin šećer.
        Da bi vam kolači bili ukusniji možete staviti narendanu koricu narandže.

Preliv :

        2oo gr čokolade,
        1oo gr margarina,
        pola šolje mleka,
        5 kašika šećera,
        i još 15o gr kokosa.





PRIPREMA :

Uključiti rernu na 2oo C dok se pripremate biskvit.
Odvojiti belanca od žumanaca. Mutiti belanca postepeno dodavajući šećer. Kada se napravi šlag dodati žumanca pa umutiti penasto. Dodati mleko, ulje i vanilin šećer i još malo mutiti. Odložite mikser. U brašno umešati prašak za pecivo. Ubaciti brašno u smesu sa jajima i varjačom ili špatulom lagano umešati. Paziti da smesa ostane penasta. Pokušajte da razbijete grudvice laganim mešanjem. U četvrtasti pleh, obložen pek papirom, izliti smesu i peći oko 2o minuta.  Ostaviti da se ohladi i iseći na kocke. 
Čokoladu, margarin, šećer i mleko rastopiti na laganoj vatri i ostaviti  da se malo prohladi. Umakati kocku biskvita u čokoladu pa u posudu sa kokosom. Ponavljati postupak dok se sve ne utroši. Čupavci su najlepši kad preko noći odstoje u frižideru. Tako ih ja najviše volim :).

Prijatno!






Recept preuzet sa: milicinakuhinja.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.