Slana šargarepa torta - Hladno predjelo za svečane i druge prilike...
Sastojci 12 osoba
Kora:
4 kom jaja
5 kašika brašna
1 kašičica soli
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica vegete
3 kašike ulja
0,5 dl gustog jogurta
oko 400 gr obarene šargarepe
Za kuvanje šargarepe:
500 gr šargarepe
1 manji koren peršuna
1 manji koren pašternaka
30 gr celera
5-6 zrna bibera u zrnu
1 kašičica soli
1 kašičica Vegete
1 kom lovorovog lista
Nadev:
350 gr praške šunke
4-5 dl kisele pavlake
200 gr kačkavalja
malo kečapa
malo seckanog peršunovog lista
Priprema
1.
Očistiti oko 0,5 kg šargarepe, celer, pašternak i peršun, oprati i staviti sa začinima da se kuva. Kada je kuvano, izvaditi samo šargarepu, izgnječiti viljuškom i ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Kuvana šargarepa sa začnima i povrćem daje kori posebno dobar ukus.
2.
U ispasiranu ohladjenu šargarepu dodati žumanca, so, suvi biljni začin, ulje, jogurt, prašak za pecivo i brašno.
3.
Umutiti mikserom čvrst sneg od belanaca. Zatim već upotrebljenim žicama miksera malo izmutiti šargarepu sa dodatim sastojcima. Isključiti mikser, pa u šargarepu dodati sneg od belanaca i varjačom pažljivo promešati i izjednačiti masu.
4.
Sipati masu u manji pleh (dim. 35 x 25 cm), koji je premazan uljem i posut brašnom ili staviti pek papir. Peći u zagrejanoj rerni na 180`C oko 12-15 minuta. Toplu koru izvaditi na kuhinjsku krpu i ostaviti sa se hladi, pa je raseći po dužini, da se dobiju dve kore za rolat-tacnu.
5.
Staviti na tacnu prvu koru i obilno premazati kiselom pavlakom. Preko pavlake poređati dva sloja malo deblje isečene praške šunke, ali preko svakog sloja tanko premazati kiselom pavlakom.
6.
Nacediti malo kečapa i ravnomerno posuti sitno seckanim peršunovim listom. Zatim poređati sloj kačkavalja i tanko premazati kiselom pavlakom.
7.
Preko kačkavalja i pavlake ponovo poređati dva sloja praške šunke sa međurednim premazima pavlakom, a gornju površinu praške šunke obilno premazati kiselom pavlakom i preko toga staviti drugu koru. Blago pritisnuti dlanovima da se slojevi spoje.
8.
Preko gornje kore premazati kiselu pavlaku, staviti još jedan sloj praške šunke i mestimično nacediti kečapa.
9.
Ostaviti da prenoći u frižideru da kore upiju nadev, pa sutradan ,neposredno pred serviranje, ukrasiti ravnomerno posutim sitno seckanim peršunovim listom i sa malo kačkavalja, narendanog na sitnu stranu rendeta. Seći oštrim nožem na kocke ili šnite.
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar