PRAVE DOMAĆE KIFLE A KAO DA SU IZ PEKARE


Kifle koje se uvijek prave u nasem domacinstvu i koje se pojedu prije nego sto se i ohlade. Sa ovom istom smjesom mozete praviti i kruh.
Sastojci

    1/2 kg Brasna(mozda malo manje/vise)
    1 kaska secera
    1 paket kvasca ili 1/2 kocke svjezeg kvasca
    100 ml tople vode(po potrebi dodati vise)
    100 ml toplog mlijeka
    50 g rastopljenog putera
    1 kaskica sirceta




Priprema

        Prvo pripremite kvasac s tim sto ce te istresti kesicu ili ako je svijez razmrviti kvasac, dodajte malo secera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 5 minuta.
        U medju vremenu, uzmite vecu zdjelu (ili stojeci mikser)pa u nju prosijte malo vise od pola brasna, napravite rupu u sredini pa dodajte sol, nadosli kvasac,mlijeko,sirce ,puter  i preostalu vodu i zamjesite glatko tijesto. Ostatak brasna dodajte po potrebi kao i vode. Potkuhajite rukama/mikserom dok god vam tijesto nebude elasticno. Namazite zdjelu malo uljem pa ostavite tijesto da nadode(pokrijte ga kuhinjskom krpom otprilike 1 sat)
        Kad tijesto nadode ponovo ga rukama jedno 2-3 minute potkuhavati pa onda napraviti loptice pa svaku oklagijom razviti i saviti kao za rolat i ostaviti ih jos 30 minuta da rastu.

        Rernu zagrijati na  200 stepeni C pa kifle premazati jednim umucenim jajetom ili vodom i posuti sezamom,curukotom ili krupnom morskom soli. Peci dok ne porumene.

Posluživanje

Kad izvadite stavite ih u kuhinjsku krpu pokrijte malo pa posluzite vruce.
Dobar tek!
Napomena: Brasna mozda malo vise ili manje kao i ako budete trebali dodati malo vise vode iz razloga sto ako vam se tijesto pocne odvajati od zdjele i nije previse meko niti tvrdo treba da prestanete s brasnom ili vodom. Ustvari znat cete vi jer se tjesto pravi kao za kruh. Kako bi nasi rekli po potrebi.
Ja se izvinjavam bila je greska ide 1/2 kg brasna a vi uvijek mozete uduplati smjesu za vise kifli.




Izvor:   www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.