Đulbastije

.jedna od ideja za sutrašnji ručak - Đulbastije.. drugi recept..
Sastojci:

     500 gr mljevene junetine
    400 gr krompira
    3 manje glavice luka
    2 čehna bijelog luka
    2 kašike brašna
    1 jaje
    po ukusu so, biber, vegeta


bešamel:

    malo putera
    2-3 kašike brašna
    500 ml mlijeka
    200 ml vrhnja za kuhanje
    malo soli, bibera
    komadić sira po želji





Priprema:
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice....i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
Bešamel:na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.




Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.