Torta Royal
prefina torta ukoliko volite kombinaciju mousse od čokolade i Podravka džem od marelice. Kao dekoraciju koristila sam neodoljive raffaello kuglice...
Sastojci 12 osoba
Za roladu
70 grama šećer
75 grama žumanjaka
8 grama meda
125 grama bjeljanjaka
25 grama šećera
55 grama glatkog brašna
50 grama gustina (škrobnog brašna)
Podravka džem od marelica
Za mousse od čokolade
600 grama kvalitetne tamne čokolade
6 jaja
110 grama šećera
2 žlice kakaa u prahu
600 ml vrhnja za šlag
Za raffaello kuglice
2 dl vode
300 grama šećera
250 grama margarina
400 grama mlijeka u prahu
200 grama kokosa
100 grama oljuštenih i pečenih badema ili lješnjaka
100 grama kokosa za valjanje kuglica
Priprema
Za roladu
1.
Prvo ćemo napraviti biskvit za roladu.
Stavite u zdjelu žumanjke, 70 g šećera i med. Umutite dobro mikserom dok smjesa nije pjenasta i svijetla. U drugoj zdjeli umutite bjeljanjke s 25 g šećera u ne previše čvrst snijeg.Umiješajte umućene bjeljanjke u smjesu od žumanjaka, naizmjenično s prosijanim brašnom (pomiješajte i prosijte skupa glatko i škrobno brašno). Miješajte polako, ručnom pjenjačom ili drvenom žlicom, laganim pokretima od gore prema dolje, da vam smjesa ne izgubi zrak i ne splasne.
Pripremite veliki pleh (30x40 cm).
Izrežite komad papira za pečenje veličine pleha (ostavite oko 1 cm duže sa svake strane).
Na papir (nepodmazan) istresite pažljivo umućenu smjesu i žlicom rasporedite u tankom i ravnomjernom sloju. Pažljivo papir premjestite na pleh.
Pećnica neka bude zagrijana na 230°C (205°C ako koristite ventiliranu pećnicu).
Stavite peći biskvit - 5 minuta.
Izvadite pleh iz pećnice i premjestite biskvit zajedno s papirom na radnu površinu.
Nakon 30-ak sekundi do 1 minutu preokrenite biskvit i položite na drugi, čisti komad papira za pečenje. Odlijepite papir na kojem se biskvit pekao, s njim će otići i ona donja korica koja se obično odvaja kad biskvit premazujete pekmezom ili kremom.
Ostavite biskvit da se ohladi, namažite ga sa podravka džemom od marelice. Roladu izrežite i poslažite u okrugli kalup za torte, na dno i sa strane, da ostavite u sredini prostor za mousse od čokolade.
Za mousse od čokolade
1.
Čokoladu lomljenu ili nasjeckanu na jednake komadiće stavite u zdjelu iznad vode i otopite na pari. Polagano miješajte dok se potpuno ne rastopi. Kada ste gotovi, zdjelu ostavite sa strane i pustite da se čokolada polako hladi. Za to vrijeme oko pet minuta tucite jaja i šećer električnom miješalicom u drugoj posudi dok ne dobijete duplu količinu i šećer se ne osjeća pod prstima. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu i kakao te sve još jednom dobro promiješajte.
Na kraju trebate istući vrhnje za šlag u posebnoj zdjeli prema uputama na pakiranju. Kada je vrhnje gotovo, polako ga umiješajte u čokoladu kuhačom ili silikonskom žlicom. Nije preporučljivo koristiti pjenjaču niti miksati. I na kraju mousse od čokolade ulijte u kalup u kojemu se već nalazi poslagana rolada te stavite u frižider da se stisne sat vremena. Nakon sat vremena hlađenja izmiksajte 150 ml šlaga i ukrasite tortu po želji.
Za raffaello kuglice
1.
Vodu i šećer držati na vatri nekoliko minuta, da se sav šećer istopi. Dodati isjeckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu, stalno mjesajuci da se ne stvore grudice, a zatim dodati i 200 g kokosa.
Smjesu ohladiti otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe. Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu badema ili lješnjaka i uvaljati u kokos i ukrasiti tortu po želji.
izvor : http://www.coolinarika.com
Sastojci 12 osoba
Za roladu
70 grama šećer
75 grama žumanjaka
8 grama meda
125 grama bjeljanjaka
25 grama šećera
55 grama glatkog brašna
50 grama gustina (škrobnog brašna)
Podravka džem od marelica
Za mousse od čokolade
600 grama kvalitetne tamne čokolade
6 jaja
110 grama šećera
2 žlice kakaa u prahu
600 ml vrhnja za šlag
Za raffaello kuglice
2 dl vode
300 grama šećera
250 grama margarina
400 grama mlijeka u prahu
200 grama kokosa
100 grama oljuštenih i pečenih badema ili lješnjaka
100 grama kokosa za valjanje kuglica
Priprema
Za roladu
1.
Prvo ćemo napraviti biskvit za roladu.
Stavite u zdjelu žumanjke, 70 g šećera i med. Umutite dobro mikserom dok smjesa nije pjenasta i svijetla. U drugoj zdjeli umutite bjeljanjke s 25 g šećera u ne previše čvrst snijeg.Umiješajte umućene bjeljanjke u smjesu od žumanjaka, naizmjenično s prosijanim brašnom (pomiješajte i prosijte skupa glatko i škrobno brašno). Miješajte polako, ručnom pjenjačom ili drvenom žlicom, laganim pokretima od gore prema dolje, da vam smjesa ne izgubi zrak i ne splasne.
Pripremite veliki pleh (30x40 cm).
Izrežite komad papira za pečenje veličine pleha (ostavite oko 1 cm duže sa svake strane).
Na papir (nepodmazan) istresite pažljivo umućenu smjesu i žlicom rasporedite u tankom i ravnomjernom sloju. Pažljivo papir premjestite na pleh.
Pećnica neka bude zagrijana na 230°C (205°C ako koristite ventiliranu pećnicu).
Stavite peći biskvit - 5 minuta.
Izvadite pleh iz pećnice i premjestite biskvit zajedno s papirom na radnu površinu.
Nakon 30-ak sekundi do 1 minutu preokrenite biskvit i položite na drugi, čisti komad papira za pečenje. Odlijepite papir na kojem se biskvit pekao, s njim će otići i ona donja korica koja se obično odvaja kad biskvit premazujete pekmezom ili kremom.
Ostavite biskvit da se ohladi, namažite ga sa podravka džemom od marelice. Roladu izrežite i poslažite u okrugli kalup za torte, na dno i sa strane, da ostavite u sredini prostor za mousse od čokolade.
Za mousse od čokolade
1.
Čokoladu lomljenu ili nasjeckanu na jednake komadiće stavite u zdjelu iznad vode i otopite na pari. Polagano miješajte dok se potpuno ne rastopi. Kada ste gotovi, zdjelu ostavite sa strane i pustite da se čokolada polako hladi. Za to vrijeme oko pet minuta tucite jaja i šećer električnom miješalicom u drugoj posudi dok ne dobijete duplu količinu i šećer se ne osjeća pod prstima. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu i kakao te sve još jednom dobro promiješajte.
Na kraju trebate istući vrhnje za šlag u posebnoj zdjeli prema uputama na pakiranju. Kada je vrhnje gotovo, polako ga umiješajte u čokoladu kuhačom ili silikonskom žlicom. Nije preporučljivo koristiti pjenjaču niti miksati. I na kraju mousse od čokolade ulijte u kalup u kojemu se već nalazi poslagana rolada te stavite u frižider da se stisne sat vremena. Nakon sat vremena hlađenja izmiksajte 150 ml šlaga i ukrasite tortu po želji.
Za raffaello kuglice
1.
Vodu i šećer držati na vatri nekoliko minuta, da se sav šećer istopi. Dodati isjeckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu, stalno mjesajuci da se ne stvore grudice, a zatim dodati i 200 g kokosa.
Smjesu ohladiti otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe. Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu badema ili lješnjaka i uvaljati u kokos i ukrasiti tortu po želji.
izvor : http://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar