Pita s trešnjama
Sastojci
Tijesto
325 g mekog brašna
220 g hladnog maslaca
1/4 žličice soli
1 žlica šećera
4 žlice hladne vode
Punjenje
1/2 kg (odkoštenih) trešanja
100 g šećera
2 žlice škrobnog brašna
prstohvat cimeta ili vanilije u prahu
Priprema
1. Za tijesto stavite brašno i hladan maslac narezan na kockice u zdjelu multipraktika.
Izmiksajte u kratkim intervalima (pulse) da dobijete mrvice. Dodajte sol i šećer, opet
kratko izmiksajte. Dodajte hladnu vodu (ostavite je prethodno u hladnjaku da bude što
hladnija), i opet vrlo kratko izmiksajte. Istresite tijesto na radnu površinu i rukama
lagano pritišćući oblikujte tijesto u kuglu. Tijesto će se činiti suho, ali dovoljno je
rukama ga stisnuti da se poveže, bez da ga posebno mijesite. Podijelite tijesto na dva
dijela, veći neka bude otprilike 2/3 tijesta, a manji 1/3. Omotajte svaki dio prozirnom
folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.
2. Trešnje operite i odkoštite. Ako su jako velike razrežite ih na pola, u suprotnom
ostavite ih cijele. Stavite trešnje u posudu za kuhanje, dodajte 1 žlicu vode i na srednje
jakoj vatri kuhajte 5-10 minuta.
3. Pomiješajte škrobno brašno i šećer pa dodajte trešnjama i miješajte par minuta na vatri
da se malo zgusne. Maknite s vatre i dodajte cimet ili vaniliju. Ostavite da se prohladi.
4. Uključite pećnicu na 175°C. Veći komad tijesta razvaljajte tanko i obložite njime
okrugli kalup za pite promjera 22-24 cm, tako da pokrijete dno i stranice. Izbodite dno
vilicom. Razvaljajte drugi dio tijesta i narežite ga na 10 ili 14 trakica širine otprilike 2
cm.
5. Ulijte pripremljeni nadjev u kalup obložen tijestom. Složite prvih 5 (ili 7) trakica
paralelno preko nadjeva. Podignite svaku drugu traku pa preko preostalih položite jednu
traku poprečno, spustite zatim trakice koje ste podigli, a savijte preostale. Položite
drugu poprečnu trakicu... nastavite na taj način do kraja da dobijete isprepletenu
rešetku (i na drugoj polovici također, iz slika je vjerujem jasnije nego iz opisa). Na
kraju savijte rub tijesta prema unutra.
6. Pospite pitu (trakice od tijesta) kristal šećerom (ja sam stavila smeđi šećer) i stavite je
peći u zagrijanu pećnicu (175°C) oko 45 minuta odnosno dok ne porumeni. Ostavite je
da se ohladi (ako možete izdržati) prije nego ćete je rezati.
izvor : coolinarika.com
Tijesto
325 g mekog brašna
220 g hladnog maslaca
1/4 žličice soli
1 žlica šećera
4 žlice hladne vode
Punjenje
1/2 kg (odkoštenih) trešanja
100 g šećera
2 žlice škrobnog brašna
prstohvat cimeta ili vanilije u prahu
Priprema
1. Za tijesto stavite brašno i hladan maslac narezan na kockice u zdjelu multipraktika.
Izmiksajte u kratkim intervalima (pulse) da dobijete mrvice. Dodajte sol i šećer, opet
kratko izmiksajte. Dodajte hladnu vodu (ostavite je prethodno u hladnjaku da bude što
hladnija), i opet vrlo kratko izmiksajte. Istresite tijesto na radnu površinu i rukama
lagano pritišćući oblikujte tijesto u kuglu. Tijesto će se činiti suho, ali dovoljno je
rukama ga stisnuti da se poveže, bez da ga posebno mijesite. Podijelite tijesto na dva
dijela, veći neka bude otprilike 2/3 tijesta, a manji 1/3. Omotajte svaki dio prozirnom
folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.
2. Trešnje operite i odkoštite. Ako su jako velike razrežite ih na pola, u suprotnom
ostavite ih cijele. Stavite trešnje u posudu za kuhanje, dodajte 1 žlicu vode i na srednje
jakoj vatri kuhajte 5-10 minuta.
3. Pomiješajte škrobno brašno i šećer pa dodajte trešnjama i miješajte par minuta na vatri
da se malo zgusne. Maknite s vatre i dodajte cimet ili vaniliju. Ostavite da se prohladi.
4. Uključite pećnicu na 175°C. Veći komad tijesta razvaljajte tanko i obložite njime
okrugli kalup za pite promjera 22-24 cm, tako da pokrijete dno i stranice. Izbodite dno
vilicom. Razvaljajte drugi dio tijesta i narežite ga na 10 ili 14 trakica širine otprilike 2
cm.
5. Ulijte pripremljeni nadjev u kalup obložen tijestom. Složite prvih 5 (ili 7) trakica
paralelno preko nadjeva. Podignite svaku drugu traku pa preko preostalih položite jednu
traku poprečno, spustite zatim trakice koje ste podigli, a savijte preostale. Položite
drugu poprečnu trakicu... nastavite na taj način do kraja da dobijete isprepletenu
rešetku (i na drugoj polovici također, iz slika je vjerujem jasnije nego iz opisa). Na
kraju savijte rub tijesta prema unutra.
6. Pospite pitu (trakice od tijesta) kristal šećerom (ja sam stavila smeđi šećer) i stavite je
peći u zagrijanu pećnicu (175°C) oko 45 minuta odnosno dok ne porumeni. Ostavite je
da se ohladi (ako možete izdržati) prije nego ćete je rezati.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar