Genoise - biskvit za torte
Sastojci
6 jaja
180gr secera
180gr brasna
60gr istopljenog putera (po zelji)
ekstrakt vanilije
Priprema
Težina:
Jednostavno
1
1. Jaja trebaju da budu toplija od sobne temperature (43C/110F) jer se bolje umute, budu pjenasta kao da ste umutili sama bjelanca.
To se radi tako sto sastavite jaja i secer i zicom ih mijesate 3-4 minute na pari. Poslije upalite miskser na najjacu brzinu i mijesate 10-tak minuta (ili vise, zavisno od kolicine).
2. Brasno dodajete polako i mijesate zicom.
3. Puter istopite i prohladite i polako ga dodate.
4. Ne mijesate previse, tek toliko da se sastojci sjedine. Brasno se koristi samo radi strukture, ne treba gluten da se razvija
2
Rernu zagrijte na 190C/375F.
3
Jaja sastavite sa secerom i zagrijte ih na pari 3-4 minute mijesajuci zicom.
Mikser upalite na najjace i mutite 10-tak minuta.
Ako cete dodavati ekstrakt vanilije, dodajte ga dok mutite jaja.
4
Brasno dodajte polako i mijesajte zicom.
Ako dodajete puter, dodajte ga na kraju i blago promijesajte.
5
Stavite u oblozen kalup i odmah pecite!
Vrijeme pecenja: 25-30 minuta.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar