Specijalitet turske kuhinje - gozleme. Radi se o turskim palačinkama koje mene više podsjećaju na tortilje.
Sastojci
TIJESTO:
brašno
sol
šećer
kvasac
voda
NADJEVI:
špinat
feta sir
svježi sir
kiselo vrhnje
češnjak
sol
papar
peršin
Način pripreme
TIJESTO:
U čaši izmješajte šećer, kvasac i vodu pa ostavite da kvasac odstoji 10 minuta.
U zdjeli pomiješajte sol i brašno pa dodajte kvasac.
Prema potrebi dodajte malo vode i zamijesite glatko tijesto.
Kad ste zamijesili tijesto, podijelite ga na onoliko dijelova koliko gozlema želite napraviti.
Svaki dio tijesta omotajte prozirnom folijom pa ostavite tijesto da odmara 15-tak minuta.
Kad tijesto odmara, pripremite nadjeve.
NADJEV OD ŠPINATA:
Možete koristiti smrznuti ili svježi špinat.
Ako se odlučite za smrznuti špinat, stavite ga na malo ulja da se otopi i dodajte sol, papar i češnjak.
Također možete malo feta sira narezati na sitne komadiće i dodati ga špinatu.
Dobro promiješajte sve zajedno i prvi nadjev je gotov.
NADJEV OD SVJEŽEG SIRA:
U zdjelici pomiješajte svježi sir, sol, papar, kiselo vrhnje i peršin prema želji.
IZRADA, PUNJENJE I PEĆENJE GOZLEMA:
Kad je tijesto malo odstajalo, uzmite prvi dio tijesta i skinite foliju.
Pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto što tanje možete pa na polovicu stavite neki od nadjeva koje ste pripremili.
Kad ste stavili punjenje na polovicu tijesta, ovaj prazan dio tijesta preklopite preko ovog sa punjenjem.
Krajeve dobro zatvorite prstima da nadjev ne bi curio prilikom pećenja.
Ako ste sve dobro napravili, vaš će gozlem izgledati poput polumjeseca.
Prvi gozlem je spreman za pećenje pa ovaj postupak ponovite i s preostalim dijelovima tijesta.
Tavu stavite na vatru, dodajte vrlo malo ulja i ostavite sasvim kratko da se tava ugrije.
Na ugrijanu tavu stavljajte gozleme (meni su stala po 2 gozlema odjednom) i svaku stranu gozlema pecite neke 2-3 minute.
To je to,gozlemi su gotovi i spremni za posluživanje uz kiselo vrhnje, jogurt ili nešto drugo po želji.
Recept preuzet sa: www.domacica.com
0 komentari:
Objavi komentar