Ima mnogo recepata za tzv.ludo tijesto, medjutim, ovaj je definitivno najjednostavniji. Vrlo ugodno za rukovanje, prakticno kako za slane tako i za slatke kombinacije, meko i ukusno.
Sastojci
TIJESTO:
1 kg svenamjenskog bijelog brasna
2 kesice suvog kvasca, 14 g
1 prasak za pecivo
1/2 litra mlijeka
1 dl ulja
1 cajna kasicica soli
SLANO PUNJENJE:
200 g krem sira
1 bjelance
malo soli
za premaz:
1 zumance
2 kasike mlijeka
susam, lan za posipanje
SLATKO PUNJENJE:
2 jabuke
2 cajne kasike secera
2 kasicice cimeta
za premaz:
40 g maslaca
3 kasike mlijeka
1 Vanilin šećer Dolcela
secer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Pomijesati sve suhe sastojke i sa mlakim mlijekom i uljem umijesiti tijesto. Prekriti cistom krpom te ostaviti na toplom da miruje pola sata. Tijesto potom izruciti na brasnavu radnu povrsinu i podijeliti na 2 dijela, pa na jos dva da dobijemo 4 loptice. Dvije loptice cemo upotrijebiti za slane kifle, a dvije za slatke.
2.
Slane kifle:
Obje kuglice tijesta razviti oklagijom na debljinu 3 mm. Nozem rasjeci da dobijemo od svakog po 12 trokutica. Pomijesati sastojke za slana peciva, napuniti svaki i zarolati u kiflice. Premazati umucenim zumancem i mlijekom i posuti susamom, lanom, morskom solju ili cim volite. Ostaviti da odmaraju desetak minuta a potom peci na 200*C oko 15 minuta.
3.
Slatke kifle:
Preostale dvije kuglice tijesta oblikovati u salame i svaku podijeliti na po osam komada (ukupno 16).
Svaki razviti oklagijom u ovalni oblik, sa jedne strane nasjeci nozem, na drugoj puniti i uviti u kiflu.
4.
Za slatko punjenje izrendati jabuke na sitnu rendicu, dodati secer i cimet. Urolati tijesto i saviti u polukruzni oblik (oblik mjeseca) da zarezi dodju do izrazaja. Za premaz otopiti maslac, dodati secer i mlijeko i svaku kiflicu dooobroooo namociti cetkicom. Ostaviti desetak minuta da odmaraju na toplom i peci 20 min na 200*C. Posuti tople secerom u prahu.
Posluživanje
Tijesto mozete cuvati i do tri dana u frizideru, jako je zahvalno za rad.
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar