ŠAMPITA! Jednostavno da jednostavnije ne može biti. A i brzo se napravi-15 MIN!


SASTOJCI

6 kom jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo


ZA AGDU
24 kašike šećera
200 ml vode






PRIPREMA

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen.
Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti.
Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje.
Dok se ovo peče u šerpu stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode. Stavite na vatru da prokuha, promiješajte par puta.
Dok čekate da agda prokuha (a i patišpanja se još uvijek peče) mutite bjelanca. Moraju biti dobro umućena, kad izvrnete zdjelu naopako, ne smije da ispadne.
Za to vrijeme patišpanja dobija svoju lijepu boju.
Čim agda provri, neka vri još 2-3 minute, ne više i odmah je onako vruću polako sipajte u zdjelu sa umućenim bjelancima, ne prestajući mutiti. Mikser nek radi na najjačoj brzini, cijelo vrijeme miješajte dok se sve to ne izjednači.
Izvadite patišpanju iz rerne, i ovo lagano prelijte po površini, ravnomjerno rasporedite i malo zagladite gornju površinu. Vratite još malo u rernu, da se zapeče. Nekih 2-3 minute.
Savjet više – Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče patišpanja. I isto tako mutite što više kad dodate agdu.
Ukoliko mislite da će se pojesti taj dan (ako imate goste i sl.) pravite je ovako, ali ako će vam stajati dan-dva, onda na kraju u bjelanca dodajte 2-3 kapi limuna, tek toliko da se ne ušećeri.
Posluživanje
Eh sad dodajem komentar. Merium je pravila, kod nje je patišpanja suha, nije upila onaj šećer (agdu) iz bjelanceta.
Sačekala je da se ohladi patišpanja, pa na to dodala ovo umućeno bjelance. Tako ćete izbjeći efekat mokre patišpanje ako se nekom tako svidja.
Po receptu vruće bjelance ide direktno na vruću patišpanju (zato se i tako brzo napravi jer nema čekanja ni praznog hoda), ali eto ako neko voli da “suhlje”, nek ovako proba.





izvor : coolinarika.com

Takođe pogledajte:

  • BRZI DESERT BEZ PO MUKE GOTOV ZA 20 MINUTA SEMIFREDDOSavršen desert kojeg jako volim i ljeti i zimi...jednostavan za pripremit, a recept se razlikuje od drugih što su ovdje termički obrađena žumanjca i b… Read More
  • Tortice Vrlo brzo za napravit,odlicno za ove tople dane kada se nista nesprema.Sa samo nekoliko sastojaka,dobicete ove dekorativne kolacice i sto je najbitn… Read More
  • TRIOLADASastojciTijesto:6 jaja,6 žlica šećera,3 žlice ulja,1 žlica kakaa,2 žlice krušnih mrvica (prezle),3 žlice brašna,1 vrećica praška za pecivo.Krema:15 žl… Read More
  • Fantazija od malinaFantastičan biskvit u kombinaciji sa finom kremom i šlagom a u središtu svegasavršene maline. Fini ljetni desert koji svakako morate probati.SastojciB… Read More
  • NOUGAT SLADOLED BEZ JAJA SPREMAN ZA 5 MIN !!!Nougat sladoled je savršeni spoj najfinijih isprobanih sladoleda na Coolu bezjaja :) Obogaćen je omiljenim burbon vanilija mirisom i Lino lada nougato… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.