RADINA TORTA! UH KAKO JE DOBRA, OVAKO NEŠTO NISTE JOS PROBALI!

 Kore 2x (sastojci za jednu koru):

    2 kom bjelanaca+malo soli
    75 g šećera
    25 g oštrog brašna
    15 g gustina
    1 najmanja kašičica praška za pecivo
    35 ml ulja

VOĆNI FIL

    350 g malina (svježih ili smrznutih)
    4-5 kašika šećera
    40 g gustina + malo vode
    20 g maslaca
    Preliv za kore:
    100 -150 ml mlijeka
    1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile

FIL II:

    350 ml šlag
    100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
    120 g mliječne čokolade
    1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
    2 kašike fila III

FIL III:

    350 g mascarpone sira
    4 kom žumanca
    100 g šećera u prahu
    naribana korica narandže
    150 ml šlag 5+

Dekoracija:

    Po želji maline, čokolada i sl.









PRIPREMA

Kora (Ispeći dvije kore):

    Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
    U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. U laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)

FIL I:

    Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.

FIL II:

    Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpuno ohladi.
    Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa ohlađenom ganaš masom. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.
    Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!

Fil III:

    Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.
    Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!

Slaganje:

    Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:

    Kora + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
    Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
    Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka






Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.