"Sarmice" od patlidžana
Jako fino, ljetno jelo. Moze se napraviti s patlidžanima i/ili tikvicama. Princip je isti.
Sastojci 4 osobe
4 patlidžana (ca 1kg)
soli
malo ulja za przenje
500 grama nemasnog mljevenog mesa
(junetina)
1 kriska starog kruha (ca 75 grama)
ca 1 dl mlijeka
1/2 glavice luka
1 jaje
50 grama sira ribanca (parmezan) + za
posipanje
sol, papar, malo chilija
2 zlice sjeckanog persuna
Za umak
750 ml pasirane rajcice ili sjeckane iz konzerve
2 cesnja cesnjaka
sol, papar
10-12 listova bosiljka
Priprema
1. Patlidžne ocistiti, narezati na snitice debljine 3-4 mm., nasoliti i ostaviti da odstoje oko
pola sata. Patlidžane malo oprati i staviti u cjediljku da se ocijede. Na tavi ugrijati vrlo
malo ulja, patlidžan malo posusiti s papirnatim ubrusom i svaku sniticu prepeci da
porumeni. Postupak ponoviti dok ne potrosite sav patlidžan. Ja sam izvukla od 4 manja
patlidžana 24 snitice i toliko sam i "sarmica" napravila. Ovaj korak mozete napraviti i
dan ranije.
2. Natopiti kruh u mlijeko. Nasjeckati na sitno luk. Ocijediti kruh. Pomijesati: meso, luk,
namoceni kruh, ribanac, jaje, sol, papar, sjeckani persun, sve dobro promjesati
rukama.
3. Za umak na malo maslinovog ulja propeci sjeckani cesnjak, tek toliko da pusti miris.
Dodati rajcicu, zaciniti i malo prokuhati. Ako ste uzeli pasiranu rajcicu dovoljno je samo
prokuhati par minuta, a ako koristite rajcicu iz konzerve onda ju prokuhajte 15-ak
minuta. Bosiljak se dodaje pred pecenje.
4. Mjesavinu mesa podijelite na toliko dijelova koliko imate kriskica patlidžana. Na svaku
krisku staviti jedan dio, zarolati.
5. Na dno jedne vatrostalne posude nanijeti malo umaka, posipati polovinom sjeckanog
bosiljka, sloziti "sarmice", preliti ostatkom umaka od rajcice i posipati ostatkom
sjeckanog bosiljka. Posipati ribancem ( kod mene parmezan ) i zapeci u pecnici na 180
stupnjeva oko 35-40 minuta.
Posluživanje
Slobodno napravite vise, jelo je izvrsno i drugi dan. Ako u obitelji imate clanove koji vole
vise patlidzane, a drugi vise tikvice, mozete napraviti pola-pola jer je u postupku sve isto,
tako da svatko ima svoje omiljenije povrce. Zamjente kruh mekinjem i dobit cete odlican
dukan rucak.
izvor : coolinarika.com
Sastojci 4 osobe
4 patlidžana (ca 1kg)
soli
malo ulja za przenje
500 grama nemasnog mljevenog mesa
(junetina)
1 kriska starog kruha (ca 75 grama)
ca 1 dl mlijeka
1/2 glavice luka
1 jaje
50 grama sira ribanca (parmezan) + za
posipanje
sol, papar, malo chilija
2 zlice sjeckanog persuna
Za umak
750 ml pasirane rajcice ili sjeckane iz konzerve
2 cesnja cesnjaka
sol, papar
10-12 listova bosiljka
Priprema
1. Patlidžne ocistiti, narezati na snitice debljine 3-4 mm., nasoliti i ostaviti da odstoje oko
pola sata. Patlidžane malo oprati i staviti u cjediljku da se ocijede. Na tavi ugrijati vrlo
malo ulja, patlidžan malo posusiti s papirnatim ubrusom i svaku sniticu prepeci da
porumeni. Postupak ponoviti dok ne potrosite sav patlidžan. Ja sam izvukla od 4 manja
patlidžana 24 snitice i toliko sam i "sarmica" napravila. Ovaj korak mozete napraviti i
dan ranije.
2. Natopiti kruh u mlijeko. Nasjeckati na sitno luk. Ocijediti kruh. Pomijesati: meso, luk,
namoceni kruh, ribanac, jaje, sol, papar, sjeckani persun, sve dobro promjesati
rukama.
3. Za umak na malo maslinovog ulja propeci sjeckani cesnjak, tek toliko da pusti miris.
Dodati rajcicu, zaciniti i malo prokuhati. Ako ste uzeli pasiranu rajcicu dovoljno je samo
prokuhati par minuta, a ako koristite rajcicu iz konzerve onda ju prokuhajte 15-ak
minuta. Bosiljak se dodaje pred pecenje.
4. Mjesavinu mesa podijelite na toliko dijelova koliko imate kriskica patlidžana. Na svaku
krisku staviti jedan dio, zarolati.
5. Na dno jedne vatrostalne posude nanijeti malo umaka, posipati polovinom sjeckanog
bosiljka, sloziti "sarmice", preliti ostatkom umaka od rajcice i posipati ostatkom
sjeckanog bosiljka. Posipati ribancem ( kod mene parmezan ) i zapeci u pecnici na 180
stupnjeva oko 35-40 minuta.
Posluživanje
Slobodno napravite vise, jelo je izvrsno i drugi dan. Ako u obitelji imate clanove koji vole
vise patlidzane, a drugi vise tikvice, mozete napraviti pola-pola jer je u postupku sve isto,
tako da svatko ima svoje omiljenije povrce. Zamjente kruh mekinjem i dobit cete odlican
dukan rucak.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar