SVI ČUPAVCI SU LIJEPI NA SVOJ NAČIN ALI OVI SU ZAISTA POSEBNI : MASATERINI ČUPAVCI

 Recept koristim više od 25 godina, tijesto jednolično digne pa su čupavci kasnije jednake veličine, a osim toga i posebno sočni :))) Već su ga neke članice isprobale, a korišten je i za pripremu i prodaju čupavaca u humanitarne svrhe u Victoriji i Nizozemskoj gdje je izazvao pravo oduševljenje te bio brzo rasprodan ;))
Sastojci

    Tijesto:
     3 jaja
     10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
     13 jušnih žlica ulja (180 ml)
     16 jušnih žlica brašna (300 g)
     100 ml mlijeka
     1 prašak za pecivo

    Krema:
     250 g margarina
     100 g čokolade za kuhanje
     1 veću žlicu ruma
     200 ml mlijeka
     čašu od 200 ml kristal šećera
    Ostalo:
     300 g krupnije mljevenog kokosa






Priprema

    Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
    Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.





izvor : coolinarika.com

Takođe pogledajte:

  • LEDENE GRIZ KOCKEKolači sa grizom su mi omiljeni. Em se lako spremaju em imaju kremastu teksturu a pritom su i izdašni. Ovaj kolač je jednostavno savršen i ako niste d… Read More
  • Kolač “za 5 minuta”Sastojci     4 ravne kašike brašna     4 ravne kašike šećera     1/2 kašičice praška za pe… Read More
  • Kinder pinguin kolačBiskvit3 jaja,4 kašike šecera,4 kašike ulja,5 kašika vode1,5 kašika kakao,3 kašike oštrog brašna,1/2praška za pecivo.Još jednu ovaku koru ispeci u tep… Read More
  • Gurabije – turski keksićiGurabije su poslastica koja se tradicionalno priprema u Turskoj, ali i u Grčkoj kao i na Kipru. Najsličnija je našim vanilicama i toplo vam preporučuj… Read More
  • NAJMEKŠE BRESKVENaslov nimalo ne laže. Proučila sam valjda sve recepte ovdje ali ovo je prvi bez jaja. Kad su gotove tope se u ustima...doslovno.SastojciTijesto … Read More

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.