Karamel torta sa višnjama i čokoladom

 Sastojci:

Kora:

- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 kašike kakaoa
- prstohvat soli
- 1 kesica praška za pecivo

Krem:

- 7 kašika šećera
- 300 ml mleka
- 1 kašika gustina
- 1 vanilin šećer
- 1 kesica želatina
- 100 ml soka od višanja ( od kompota )
- 100 gr crne čokolade
- 300 gr višanja iz kompota
- 200 ml slatke pavlake

Sirup:

- 200 ml vode
- 5 kašika šećera
- rum po želji





Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom, pa dodavati žumanca, takodje uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, kakao, gustin i prašak za pecivo.
Sve sjediniti varjačom ili lopaticom.
Istresti sve u obložen pleh 28cm prečnika i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Ohladiti pečen biskvit pa ga preseći horizontalno na dva dela.
Pomešati gustin sa malo haldnog mleka.
Karamelizovati 7 kašika šećera, zatim dodati tolo mleko i ostaviti da se otopi sve zajedno.
Kada se otopilo i mleko vri zakuvati rastopljen gustin u vodi.
Na tihoj vatri kuvati da se zgusne pa skloniti sa vatre.
Kada se prohladi, da nije baš vrelo umutiti mikserom, da se dobije penast krem.
Ostaviti da se ohladi.
Želatin potopiti u 100 ml sok od višanja i ostaviti da nabubri 10 minuta.
Zatim staviti na vatru i otopiti ga. Nikako da provri,s amo da se granule otope i postane providno ko voda.
Ostaviti da se ohladi, ali da se ne stegne.
Ohladjenom kremu dodati ovaj želatin u mutiti.
Dodati ulupanu slatku pavlaku,zatim višnje i na kraju iseckanu čokoladu.
Sve promešati.
U kalup u kojem ste pekli koru staviti foliju, pa koru, ceo krem sa višnjama i poklopiti drugom korom. Obe kore isprskati sirupom koji ste napravili ( prokuvali vodu i šećer i po želji dodali rum, pa ohladili ).
Ostaviti preko noći u frižieder, da se dobro stegne pa sutradan dekorisati i služiti.




izvor : brzikolaci.com

Takođe pogledajte:

  • Čokoladna torta sa keksomSastojci:oko 600 g keksa (72 komada)900 ml mleka3 kesice pudinga od čokolade5 kašika šećera250 g margarina5 kašika šećera u prahu200 g tamne čokolade2… Read More
  • Osječka pita Sastojci      TIJESTO:     300 g brašna     150 g margarina     2… Read More
  • Torta Naranča Sastojci    Biskvit     12 jaja     250 g šećera     250 g badema &nbs… Read More
  • MOSKVA ŠNIT TORTA  Moskva šnit je jedna od traženijih torti u poslastičarnicama jer je lagana iako se sastoji od 4 kore. Zato što ima 4 kore i fil koji se kuva na … Read More
  • Čokoladna torta s likerom od jajaRecept preuzet sa : http://www.ljiljananieder.com Sastojci    BISKVIT I:    čokolada za kuhanje: 50 g  &n… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.