Slana šargarepa torta - Hladno predjelo za svečane i druge prilike...





Sastojci 12 osoba

    Kora:
    4 kom jaja
    5 kašika brašna
    1 kašičica soli
    ½ kašičice praška za pecivo
    1 kašičica vegete
    3 kašike ulja
    0,5 dl gustog jogurta
    oko 400 gr obarene šargarepe

    Za kuvanje šargarepe:
    500 gr šargarepe
    1 manji koren peršuna
    1 manji koren pašternaka
    30 gr celera
    5-6 zrna bibera u zrnu
    1 kašičica soli
    1 kašičica Vegete
    1 kom lovorovog lista

    Nadev:
    350 gr praške šunke
    4-5 dl kisele pavlake
    200 gr kačkavalja
    malo kečapa
    malo seckanog peršunovog lista





 Priprema

    1.
        Očistiti oko 0,5 kg šargarepe, celer, pašternak i peršun, oprati i staviti sa začinima da se kuva. Kada je kuvano, izvaditi samo šargarepu, izgnječiti  viljuškom i ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Kuvana šargarepa sa začnima i povrćem daje kori posebno dobar ukus.
    2.
        U ispasiranu ohladjenu šargarepu dodati žumanca, so, suvi biljni začin, ulje, jogurt, prašak za pecivo i brašno.
    3.
        Umutiti mikserom čvrst sneg od belanaca. Zatim već upotrebljenim žicama miksera malo izmutiti šargarepu sa dodatim sastojcima. Isključiti mikser, pa u šargarepu dodati sneg od belanaca i varjačom pažljivo promešati i izjednačiti masu.
    4.
        Sipati masu u manji pleh (dim. 35 x 25 cm), koji je premazan uljem i posut brašnom ili staviti pek papir. Peći u zagrejanoj rerni na 180`C oko 12-15 minuta. Toplu koru izvaditi na kuhinjsku krpu i ostaviti sa se hladi, pa je raseći po dužini, da se dobiju dve kore za rolat-tacnu.
    5.
        Staviti na tacnu prvu koru i obilno premazati kiselom pavlakom. Preko pavlake poređati dva sloja  malo deblje isečene praške šunke, ali preko svakog sloja tanko premazati kiselom pavlakom.
    6.
        Nacediti malo kečapa i ravnomerno posuti sitno seckanim peršunovim listom. Zatim poređati sloj kačkavalja i tanko premazati kiselom pavlakom.
    7.
        Preko kačkavalja i pavlake ponovo poređati dva sloja praške šunke sa međurednim premazima pavlakom, a gornju površinu praške šunke obilno premazati kiselom pavlakom i preko toga staviti drugu koru. Blago pritisnuti dlanovima da se slojevi spoje.
    8.
        Preko gornje kore premazati kiselu pavlaku, staviti još jedan sloj praške šunke i mestimično nacediti kečapa.
    9.
        Ostaviti da prenoći u frižideru da kore upiju nadev, pa sutradan ,neposredno pred serviranje, ukrasiti ravnomerno posutim sitno seckanim peršunovim listom i sa malo kačkavalja, narendanog na sitnu stranu rendeta.  Seći oštrim nožem na kocke ili šnite.


Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.