SLANA TORTA


Sastojci 12 osoba

    Prva kora (žuta):
    5 jaja (razdvojiti žumanca od belanaca)
    malo soli
    5 kašika brašna (dodati malo praška za pecivo)
    3 kašike ulja
    Druga kora (narandžasta):
    5 jaja (razdvojiti žumanca od belanaca)
    malo soli
    2 velike kašike ajvara
    5 kašika brašna (dodati malo praška za pecivo)
    3 kašike ulja
    Kora sa makom:
    6 belanaca
    malo soli
    2 kašike maka
    5 kašika brašna (dodati malo praška za pecivo)
    3 kašike ulja
    Fil:
    500 gr mladog sira
    300 gr kisele pavlake
    200 gr majoneza
    300 gr kuvane šunke (ili nešto sl.), sitno iseckane
    300 gr kiselih krastavčića, sitno iseckanih
    I još:
    veliki pleh od rerne, 40 x 32 cm
    peki papir
    Za ukrašavanje:
    Nekoliko feferona u raznim bojama, čeri paradajz, crveni i žuti, masline, skuvana prepeličja jaja, peršunov list, rendan sir i sl.






Priprema

    1.

    Žuta kora: umutiti belanca sa malo soli, pa dodati žumanca. Špatulom pažljivo sjediniti, i dodati ulje i brašno. Peki papir staviti na veliki pleh od rerne (40 x 32 cm), i na njega rasporediti testo. Staviti u rernu da se ispeče, na 180 stepeni. Kora je vrlo brzo ispečena, možda za desetak minuta, naročito ako uključite ventilator, on pomaže da vruć vazduh struji sa svih strana i da se testo ispeče ravnomernije. Ispečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je preseći po dužini, tako ćemo dobiti dve kore, svaka će biti dimenzija 20 x 32 cm.
    2.

    Narandžasta kora: sve je isto kao kod žute kore, samo još treba dodati ajvar. I ova kora se seče, i dobijamo dve.
    3.

    Kora sa makom: Za ovu koru je potrebno na peki papiru iscrtati pravougaonik dimenzija 20 x 32 cm, možda čak i malo veći, pa na njega rasporediti testo (snegu od belanaca dodati so, mak, ulje, i brašno pomešano sa malo praška za pecivo). Ova kora se ispeče, i opseče, na zadate dimenzije. Pošto je ova kora jedna, stavila sam je u sredinu (na žalost, nisam imala mak u zrnu, pa nije bila lepa na izgled, ovaj moj, samleveni, dao je kori siv i ''zemljast'' izgled, što na sreću, nije uticalo na ukus, naprotiv).
    4.

    Fil: Sir, pavlaku i majonez promešati, dodati malo soli i bibera, pa smesu odmah podeliti na dva dela. U jedan deo dodati iseckane krastavčiće, a u drugi šunku.
    5.

    Slaganje torte: Na tacnu staviti prvu žutu koru, pa polovinu fila sa šunkom, prvu narandžastu koru, pa polovinu fila sa krastavčićima, koru sa makom, pa drugu polovinu fila sa šunkom. Onda opet, druga narandžasta kora, pa fil sa krastavčićima, druga žuta kora... Celu tortu premazati ostatkom pavlake, pa je ostaviti u frižider na 24 sata. Ukrasiti je sutradan.

    Mislim da se svi slojevi vide jasnije i bolje nego što sam to ovde rečima opisala...
    6.

    Ako se odlučite i napravite je, uživaćete u njenom ukusu, a i izgledu... Moje kume su vadile telefone i slikale je (hahahaha), eto tako je počeo naš svečani slavski ručak!

    Ima li lepšeg komplimenta za domaćicu?









izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.