Ćevapi sarajevski pravi
Sastojci 10 osoba
1.5 govedjih prsa
1 kg govedine od rebara
1.5 kg govedjeg vrata
70 grama soli
5 grama sode bikarbone
5 grama bijelo luka u prahu
5 grama bibera
Priprema
Isjeci meso na kockice i dodaj so i bijeli luk. Ostavi meso da odstoji u frizideru preko noci. Glavni fol cevapa je da meso odstoji, da se fermentira i omeksa uz pomoc sode bikarbone a da mu bijeli luk doda onu aromu.
Izvadi sutradan meso iz frizidera, samelji ga kroz masinu na srednjoj sajbi 2 puta. Dodaj biber u prahu. Izmjesaj dobro samljeveno meso rukama.
Stavi ovu smjesu u presu ( neke masine za meso imaju dodatak za kobasice) i pravi cevape velicine prsta, oko 4 - 5 cm dugacacke. Vazno je da cevapi budu kompaktni, odnosno dobro sabijeni. Cevap je oko 25 grama tezak. U porciju ide 10 cevapa =250 grama. Od kile mesa trebalo bi izaci oko 40 cevapa, znaci 4 kg mesa = 160 cevapa. Cevapi se peku iskljucivo na drvenom uglju, dok se resetka rostilja maze sa govedjim ili jagnjecim lojem.
Posluživanje
Serviraj crni luk uz cevape.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar