Ćevapi sarajevski pravi


Sastojci 10 osoba

    1.5 govedjih prsa
    1 kg govedine od rebara
    1.5 kg govedjeg vrata
    70 grama soli
    5 grama sode bikarbone
    5 grama bijelo luka u prahu
    5 grama bibera









Priprema


    Isjeci meso na kockice  i dodaj so i bijeli luk.  Ostavi meso da odstoji u frizideru preko noci. Glavni fol cevapa je da  meso odstoji, da se fermentira i  omeksa uz pomoc sode bikarbone a da mu bijeli luk doda onu aromu.

    Izvadi sutradan meso iz frizidera, samelji ga  kroz masinu na  srednjoj sajbi 2 puta. Dodaj biber u prahu. Izmjesaj dobro samljeveno meso rukama.

    Stavi ovu smjesu u presu ( neke masine za meso imaju dodatak za kobasice) i pravi cevape velicine prsta, oko 4 - 5 cm dugacacke. Vazno  je da  cevapi budu kompaktni, odnosno dobro  sabijeni. Cevap je oko 25 grama tezak. U porciju ide 10 cevapa =250 grama. Od kile mesa trebalo bi izaci oko 40  cevapa, znaci 4 kg mesa = 160  cevapa.  Cevapi se peku iskljucivo na drvenom uglju, dok se resetka rostilja maze sa govedjim ili jagnjecim lojem.

Posluživanje

 Serviraj  crni luk uz cevape.







izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar