RECEPT ZA KRAFNE KOJE USPIJEVAJU SVAKI PUT

Sastojci

    Tijesto
    50 dag glatkog brašna
    4 dag svježeg kvasca (kocka)
    2 dl mlakog mlijeka
    5 dag šećera
    1 paketić vanilin šećera
    2 žutanjka
    2 jušne žlice ulja
    1/2 žličice soli
    1 jušna žlica ruma
    ribana korica
    limuna i naranče
    sok od naranče (0,5 dl)
    cca 2 jušne žlice brašna (dok premijesimo tijesto da se ne lijepi)
    1 l ulja za prženje
    pekmez po želji
    šećer u prahu za posipanje




Priprema

    1.
    Prosijemo brašno u u duboku (najbolje) plastičnu zdjelu.Dodamo sol i promiješamo .
    2.
    U toplo mlijeko dodadmo izmrvljeni kvasac, 3 jušne žlice brašna i 1 žličicu šećera, promiješamo i pustimo da zakipi ( da se digne - zapjeni).
    (Brašno i šećer smo uzeli od navedene količine za tijesto).
    3.
    Izmiksamo žutanjke sa šećerom, vanilin šećerom, dodamo ulje, rum, ribane korice, sok od naranče (naranča i limun neka budu sobne temperature) promiješamo i lagano ulijevamo u zdjelu sa brašnom.
    4.
    Dodamo dignuti kvasac i umijesimo tijesto. Poklopimo ga poklopcem ili kuhinjskom krpom i stavimo na toplo da se diže (dok se obujam udvostruči).

    5.
    Dignuto tijesto razvaljamo na cca 1,5 cm (prst debelo), režemo okruglim kalupom, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se diže oko 15 minuta. ( Ja ih stavim na pobrašnjeli plitki pleh )
    6.
    Zagrijemo ulje na 175°C. Stavimo krafne u ulje, obrnutom stranom (od one na kojoj su se dizale) poklopimo i pržimo cca 1,5 - 2 minute tj dok lijepo porumene, okrenemo ih rupičastom žlicom i još pržimo isto toliko.
    7.
    Stavimo ih na papirnati ubrus u cjedilo, da se upije višak ulja.
    Prebacimo ih na pleh, pustimo da se malo ohlade. Filamo ih po želji (a i ne moramo), pospemo ih sa šećerom u prahu i uživamo.

Posluživanje
Od ove količine ispadne negdje oko 20-ak krafni.
Ukoliko ne volite okus narančinog soka (ja obožavam), povećajte količinu mlijeka oko 0, 5 dl.





izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.