KROMPIR GULAŠ

Lagano za napraviti, ukusno, ne zahtijeva puno vremena ni stajanja kraj šporeta. Postoje varijacije i na temu piletine,ali onda bude pileći paprikaš. Idealno za mlade domaćice, jer nema puno mudrovanja.
Sastojci:

     300 gr teleće šnicle
     2-3 kom mrkva srednje veličine
     malo korijena celera i peršuna
     list i grančice celera i peršuna
     3-4 krompira srednje veličine
     po želji so/vegeta, mljeveni biber
     1 supena kašika paradajz pirea, ili svježi paradajz







Priprema:

    Meso isjeći na kockice. Ja pošto ne volim masno i meso sa žilicama, koristim čistu teleću šniclu. Ko voli nek stavi ono šareno. Može i neko drugo meso, ali ako je junetina - onda se treba ipak malo više skuhati, jer će se desiti da vam ostane tvrdo.
    U dublju tavu staviti ulje i na zagrijano ulje staviti meso. Izdinstati dok ne promijeni boju sa svih strana.
    Dodati mrkvu i peršun isječeno na tanke kolutove, i celer isto sitno isjeći. Dodati grančice peršuna i celera. Pobiberiti, staviti začine i još malo dinstati.
    Kad se počne lijepiti za tavu dodati samo malo vode i pustiti da lagano krčka. Sve ovo raditi na laganoj vatri. Na kraju dodati supenu kašiku paradajz pirea, ili pelata ili jedan svježi paradajz, oguljen i isječen na sitno.
    Kad je meso skoro mekano dodati krompir isječen na komade. Izmiješati i još malo dinstati.
    Sve ovo preliti sa toplom vodom i ostaviti da krčka dok voda ne uvri, a krompir upije sve i bude skuhan.
    Provjeriti još jednom je li slano i ako treba dosoliti.
    Dodati list sjeckanog peršuna na kraju.
    Naravno da prije dinstanja mesa treba izdinstati luk, ko voli nek doda i bijelog. Pošto ja luk ne koristim, kod mene je ovako.






Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.