Jagode, jagode i samo jagode - desert koji će vas oduševiti i izgledom i ukusom !


Sastojci

    150 gr keksa
    1/2 šolje kokosovog brašna
    1 kašičica mlevenog cimeta
    1 kesica vanilin šećera sa cimetom
    100 gr otopljenog putera
    2 belanca
    1 šolja šećera
    250 gr jagoda
    1 kašičica soka od limuna
    1 kašičica vanilin extrakta
    za ukrašavanje:
    sveže jagode
    za sos od jagoda:
    3 šolje jagoda
    1/2 šolje šećera
    2 kašike vode









Priprema

    1.

    
        Na dno okrugle modle za tortu, prečnika 26-28cm, kojoj se stranice otvaraju, postavite papir za pečenje.
    2.

    
        Stavite keks u blender, dodajte kokosovo brašno, cimet i vanilin šećer sa cimetom i izblendirajte smesu, ali tako da vam ostane i malo krupnijih komada keksa. Ako nemate vanilin šećer sa cimetom, dodajte još 1/2 kašičice mlevenog cimeta i 1 kesicu vanilin šećera.
    3.

    
        Dodajte i istopljen puter i sve zajedno promešajte kašikom.
    4.

    
        Prebacite ovu smesu na dno modle, pa je dobro utapkajte.
    5.

    
        Modlu sa kekosm držite u frižideru dok spremate fil.
    6.

    
        U čistu i suvu posudu od miksera stavite belanca, isečene jagode, šećer, sok od limuna i vanilin extrakt i počnite da mutite mikserom prvo na najsporijoj brzini, a zatim sve brže i brže.
    7.

    
        U početku ćete imati utisak da se smesa nikada neće umutiti, ali kako vreme bude odmicalo i vi budete uporno mutili, umućena smesa će napuniti posudu.
    8.

    
        Mutite sve dok se šećer ne istopi, a to ćete proveriti tako što ćete uzeti malo smese i protljati između prstiju. Ako ne osećate kristale šećera, dobro je umućeno.
    9.

    
        Sipajte smesu sa belancima preko ohlađenog dna torte, poravnjajte, prektijte folijom ili papirom za pečenje i držite u zamrzivaču najmanje 4 sata.
    10.

    
        Za to vreme spremite sos od jagoda: u dublju šerpu stavite jagode, šećer i vodu i dovedite smesu do vrenja. Sklonite sa ringle, ispasirajte i procedite. Kada se sos ohladi prebacite ga u staklene tegle.
    11.

    

    Kolač ukrasite svežim jagodama i poslužite sa sosom.







izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.