Maxi Flaute s pekmezom ili čokoladom i prirodnim kvasom - uvijek donosi radost, kako djeci tako i odraslima.


Sastojci

     100 g mlaćenice (ili 50g običnog jogurta+50 g vode)
     30 g maslaca, omekšalog
     1 jaje
     50 g šećera
     250 g brašna za dizana tijesta
     75 g kvasa (s 50%-tnom hidratacijom)








Priprema

Težina:
    Srednje zahtjevno

     

    Zagrijte mlaćenicu skoro do vrenja pa je ostavite da se ohladi.
    Uspite mlačnu mlaćenicu u zdjelu za miješenje i dodajte kvas nakidan na komadiće pa miješajte rukom da kvas omekša i razgradi se (kvas nahranite prethodno i koristite nakon 4 sata kad je na vrhuncu fermentacije).
   
        Dodajte šećer i par žlica brašna (uzetih od ukupne količine). Izmiješajte.
    Dodajte malo razmućeno jaje i otprilike polovicu preostalog brašna.
    Izmiješajte, pa dodajte maslac u tri dodavanja.
    Na kraju dodajte preostalo brašno i dobro izmijesite tijesto. Možete to napraviti ručno ili u stolnom mikseru (prvo koristite lopaticu dok ne dodate sve sastojke, a zatim prijeđite na kuku i mijesite dok tijesto nije dobro povezano i odvaja se od zdjele.

    Napomena: tijesto će biti malo vlažno i ljepljivo ali savjetujem da ne dodajete brašno.
   
    
    Stavite tijesto u zdjelu, pokrijte ga i ostavite da odmara 30 minuta. Nakon toga preklopite ga na troje (rastanjite tijesto rukama na malo pobrašnjenoj dasci. Preklpite prvo gornju a zatim i donju trećinu prema sredini, i isto tako s lijeva pa s desna prema sredini. Okrenite preklop prema dolje pa zaokružite tijesto rukama da dobijete loptu.
    Smjestite tijesto ponovno u zdjelu i ostavite da se diže dok se obujam ne udvostruči (budući da se radi o tijestu s prirodnim kvasom, ne gledajte na sat već na obujam. Tijesto mora dobro ukvasati inače ćete dobiti jako loš rezultat kad je pečeno. Vrijeme dizanja je otprilike 6 do 8 sati, ali ovisit će puno o temperaturi u prostoriji i jačini kvasa, tako da će nekome trebati i kraće a nekome duže od toga).
   
   
    Kad se tijesto udvostručilo, premjestite ga na lagano pobrašnjenu dasku i razvaljajte na oko 1 cm debljine, tako da dobijete pravokutnik kojem je kraća stranica duga 24 cm.
    Izrežite tijesto po dužini na tri trake širine 8 cm.

    
    Možete odlučiti ispeći tijesto prazno pa ga puniti po želji kad je pečeno, ili možete odmah nafilovati flaute tako što ćete na sredinu staviti pekmez (odaberite kvalitetan, gust pekmez koji neće ispariti ili iscuriti sav u pečenju), kremu od čokolade i lješnjaka (tj. nutellu ili sl.) ili komadiće tamne čokolade.
    Preklopite rubove prema sredini i "štipajte" ih da se dobro spoje. Okrenite zatim rolnice tako da je spoj dolje. Smjestite ih na pleh razmaknute. Pokrijte ih prozirnom folijom koju ste namazali tankim slojem ulja da se ne zalijepi za tijesto.
    Ostavite rolnice da se dižu opet oko 1,5 do 2 sata.

        Pećnicu zagrijte na 220°C. U trenutku kad stavite peći peciva, smanjite temperaturu na 200°C.
    Pomiješajte 2-3 žlice mlijeka s punom žličicom šećera u prahu pa uz pomoć kista premažite rolnice prije nego ih stavite peći i drugi put nakon 10-15 minuta pečenja.

    Tanjurićem napravite ureze u rolnicama i stavite ih peći.
    Pecite flaute ukupno oko 20 minuta ili par minuta kraće ako vam pećnica jako peče. Važno je da ih ne prepečete jer će u suprotnom biti suhe.
   

    Ostavite ih da se ohlade pa izrežite. Ako ste pekli prazne flaute, prerežite ih vodoravno i punite po želji.
    Da bi ostali duže svježi, kad se ohlade spremite ih u plastične vrećice (jedan dan na sobnoj temperaturi) ili iz zamrznite. Možete ih odmrznuti u mikrovalnoj pećnici, kad vam se žuri, ali puno su bolji ako ih odmrznete u pećnici - zagrijte pećnicu na 180°C, zatim je ugasite i stavite flaute unutra, odmrznut će se za nekoliko minuta, provjeravajte često.







izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.