Kolač Violeta sa voćem i vrhnjem :)


Sastojci

    za tijesto
     350g brašna (pola oštro, pola meko)
     180g šečera
     malo soli
     3 žlice kakaa
     2 (s) jaje
     180g masti ili
     200g margarina
    za kremu
     900g kiselog vrhnja (kantica)
     3 pudinga od vanilije
     4 (s) jaja
     7-8 žlica šečera
      naribana korica i sok limuna
     1 prašak za pecivo
    i još
     1 kg jabuka ili krušaka (sitnije je lakše rasporediti)
     1 vanilin šečer
    za preljev
     100g šečera
     3 žlice kakaa
     1 žlica meda
     malo ekstrakta vanilije







Priprema

Težina:
    Srednje zahtjevno

    1

     Za koru sve sastojke pomiješati i zamijesiti prhko tijesto, razvaljati i položiti na dno tepsije te izbockati vilicom.
    2

    Jabuke ili kruške oguliti i narezati na polovice (ja sam koristila iz leda) Posipati sa vanilin šečerom i ostaviti da malo odstoje.
    3

     Za kremu miksati vrhnje, dio šečera, koricu i sok limuna, žumanjke, prašak za pecivo i puding u prahu tek toliko da se poveže. Na kraju dodati ulupane bjelanje sa ostatkom šečera. Masom preliti tamno tijesto i poslagati jabuke/kruške.


    4

        Kolač peći na 175°C , treba dobiti blago zlatnu boju na rubovima jače.

    Nakon pečenja ostaviti da se ohladi na sobnoj temp a nakon toga u hladnjak, tek onda rezati(iako sam ja još vruće rezala :D )
    5

    Za preljev sipati šečer u lončić sa deljim dnom, dodati med i vode tek da prekrije šečer.

    Sa stijenki skinuti kristaliće kistom umočenim u hladnu vodu. Paziti da se ne karamelizira i kuhati do 116°C onda maknuti sa vatre, ostaviti da se malo ohladi, dodati kakao i ekstrakt vanilije. Kada se potpuno ohladi preliti preko narezanog kolača.

Posluživanje

Poslužiti hladno, kakao preljev preliti neposredno pred posluživanje kolača!






izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.