Klemissimo klemsnite
Sastojci
kore
250 g maslaca
250 g brašna
1 dcl mlijeka
50 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
par kapi bijelog octa
prvi dio kreme
2 l punomasnog mlijeka
12 žumanaca
200 g škrobnog brašna
350 g šećera
3 kom bourbon vanilin šećera
po želji, rum
drugi dio kreme
8 dcl slatkog vrhnja
2 kom Dolcela Šlag kreme vanilin ILI Dr.Oetker Paradies creme vanille geschmack
3 kom Instant želatine Fix
Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
1
Za kore pjenasto izmiksati maslac sa šećerom u prahu, vanilijom i octom. Dodati prosijano brašno i mlijeko, izmiksati. Masu staviti u hladnjak na nekoliko sati da očvrsne, dobit ćete gipko tijesto podatno za valjanje.
2
Skuhati prvi dio kreme, gusto. Po želji u vruću kremu usuti malo tamnog ruma! Prekriti površinu kreme (ne stijenke posude!) prozirnom folijom, ohladiti.
3
Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i razrezati na 4 jednaka dijela (na gram!), potom pobrašnjenim rukama razvući u obliku malih pravokutnika (ne dodavati brašno u tijesto da nebi bilo tvrdo kasnije) te valjati na silikonskoj podlozi čim tanje, ide brzo, bez brige… Moraju biti veličine onog najvećeg lima za pečenje.
4
Uzmite taj isti lim, pažljivo prebacite tijesto sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima, izbockati tijesto vilicom. Peći u vrućoj pećnici, ugrijanoj na 195*C svega nekoliko minuta, moraju ostati svijetle! To vam je taman dovoljno da izvaljate i drugu koru, i tako dalje. Možete to raditi i na papiru za pečenje, ali pažljivo baratati njima u tom slučaju.
5
Za drugi dio kreme izmiksati slatko vrhnje čim čvršće, dodati prašak za kremu od vanilije, miksati još cca 2-3 minute. Zatim prvi dio kreme izmiksati dok ne postane meka i kremasta, sjediniti obje kreme, umiksati instant želatinu.
6
Podijeliti kremu na 3 jednaka dijela (tj. razdijeliti u 3 jednake posude) i pažljivo mazati kore. Ako vam koja popuca, nema frke, posložite ju kao puzzle negdje u sredinu. Nitko neće primijetiti. :-) Gornju koru sam okrenula na drugu stranu, da bude glatko.
7
Kolač lagano pritisnite nekim limom za pečenje i stavite u hladnjak pojačan na max. Ostavite barem 12 sati da se krema stegne i kore omekšaju.
8
Rezati tankim, vrućim nožem ili skalperom, super se režu :-))) Po želji poprašiti šećerom u prahu.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar