Kiflice koje su dobile batine - svi koju su probali, kažu da su nezamjenjive !


Sastojci

    Tjesto :
     900 gr. mekog brašna
     5,5 dcl mleka
     1,5 dcl ulja
     40 gr. svježeg kvasca
     2 velike žlice šečera
     1-2 žličice soli
    Fil :
     250 gr. svežeg, ili slanog sira (svežeg treba posoliti)
    Premaz:
     1 žumance
     150 gr. margarina
     malo sezama ili maka za posip
     malo ulja za u žumance da se kifle sjaje







Priprema

Vrijeme pripreme:
    180 min
Težina:
    Srednje zahtjevno

    1

    Malo mlačnog mlijeka, kvasac, prstohvat brašna i malo šečera ostavite da nadođje.Onda zamjesite testo od nadošlog kvasca, brašna i ostalih sastojaka .Rasčistite sto ali kuhinski pult i sa visine vaših ruku kako držite tijesto bacajte tjesto da udari na površinu oko 50 do 80 puta .
    2

     Što znači istuči tjesto.Kada ja to radim moji domaći padaju od smeha. Onda pustite tjesto da odmara 1 sat.Kada je tjesto naraslo podjelite testo na 4 loptice i svaku lopticu razvaljati na koru od  0,5 cm.
    3

    Isecite trouglove to vam je već poznato, nafilajte sa sirom i kiflice postavite na nauljen protvan.
    4
    Ostavite kiflice da stoje još 1/2 sata da malo nadođu opet.
    5
    Tik pred pečenjem ih namažite sa žumancetom, odozgo potresite sezamom, i
    6
    na kraju nasecite kockice margarine na svaku kiflicu. Pecite ih 20 minuta, prvih 10 minuta na 220 a drugih 10 min na 200 C stepeni. dok ne porumene.Moraju biti svetlo braon boje Kada ih izvadite iz pečnice ih poprskajte sa hladnom vodom i pokrijte krpom.Dobar tek.






izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.