Pozunske kiflice - Bile su predobre,mekane,pune maka,preukusne ! Podijelite sa prijateljima !






 Sastojci

    Fil od maka
    100-120 g kristal secera
    40 g suvog grozdja
    200 ml mleka
    250 g mlevenog maka
    30 g prezle
    ribana kora limuna
    Testo
    450 g brasna + pola kasicice soli
    50 g secera u prahu
    180 g hladnog putera
    1 zumance
    25 g svezeg kvasca
    130-150 ml mleka sobne temp.
    Za premazivanje 2 kom jaja




 Priprema

    1.
    Prvo treba napraviti fil od maka . U serpu staviti mleko , secer i suvo grozdje . Kada se secer otopi i mleko pocne skoro da vri skloniti sa vatre sipati mak, prezlu i koru limuna , dobro izmesati i ostaviti da se ohladi . Secera dodati po zelji , 100 - 120 g .
    Kada se mak ohladio na papiru za pecenje napraviti valjak i oznaciti nozem 24 jednaka parceta .
    2.
    Za testo : prosejati brasno u dublju ciniju , dodati secer u prahu , so i dodati puter isecen na manje komadice . Sjediniti puter i brasno tako se dobije mrvicasta struktura brasna , ja to zovem natreti , dodati zumance , i onda polako dodavati mleko u kome je rastvoren kvasac ( kvasac ne treba da nadolazi ,samo treba da je otopljen ) . Zamesiti malo tvrdje i elasticno testo . Gotovo testo umotati u foliu i staviti ga u frizider na pola sata da se odmara. Kada se testo odmorilo podeliti ga na 24 jednaka dela . Zatim od svih tih delova formirati loptice ( tezina loptice je iznosila 37-38 gr ) .
    3.
    Na radnoj povrsini razviti lopticu na debljinu 2 mm , na gornji kraj staviti valjak od maka i uvijati testo prema sebi formirajuci valjak .
    4.
    U sredini valjka se nalazi fil od maka a krajevi su prazni , dlanovima lagano valjati testo po radnoj povrsini da testo postane glatko , i da spoj skoro nestane .
    5
    Zatim formirati od valjka potkovicu i redjati u tepsiju pazeci da spoj na testu bude dole . Gotove kiflice premazati sa svih strana zumancetom i ostaviti ih oko pola sata  da se zumance osusi ( ne treba ih stavljati u frizider , ja sam ih drzala u kuhinji ). Kada je zumance suvo sada kiflice premazati belancetom sa svih strana i opet cekati da se belance dobro osusi ( ako se dobro ne osuse nece se dobiti dobre sare ) .
    6.
    Peci kiflice na 180 - 190 celz . oko 10 - 15 min . dok ne dobiju zlatno zutu boju .


0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.