MARSHMALLOW BISCUITS



SASTOJCI
Biscuits
180g omeksalog maslaca
170g smedjeg secera
srz od 1 van. stapica (ja sam koristila obicni van. secer)
2 jaja
220g brasna
220g integralnog brasna
1 zlicica praska za pecivo
1 zlicica sode bikarbone
prstohvat soli


Marshmallow
10g zelatine u listovima
330g secera
16g meda
125ml vode
srz od1 van. stapica (kod mene opet van. secer)
…i jos
4 zlice marmelade od jagoda ili malina
ulje za podmazivanje forme
secer u prahu
300g tamne cokolade





PRIRPEMA
Maslac, secer i istruganu srz od jednog van. stapica oko pet minuta mikserom pjenasto umutiti.Dodati jaja i
dobro sjediniti. Zatim dodati brasno, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Zamijesiti tijesto,
podijeliti ga na dva dijela i svaki dio na lagano pobrasnjenoj povrsini razvaljti na 3 mm debljine. Razvaljano
tijesto poloziti na dva pleha oblozena papirom za pecenje i ostaviti 30min. u hladnjaku. (Ja sam ovo odmah
razvaljala na lagano pobrasnjenom papiru za pecenje, tako da poslije nema nepotrebnog prebacivanja.)
Nakon 30min. izrezivacom za kekse, casom (ili sta vec imate, a moze posluziti svrsi) promjera 6, 5 cm izrezati
32 kruga i stavljati ih na 2 papirom za pecenje oblozena pleha. Razmak izmedju krugova bi trebao biti 3 cm.
Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180° oko 10 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ostaviti da se
ohlade.
Za Marshmallow zelatinu u listovima izlomiti na sitne komadice, preliti sa 80ml hladne vode i ostaviti pet minuta
da nabubri. Secer, med i 125ml vode staviti u manji lonac i na umjerenoj temperaturi mjesajuci zagrijavati dok
se sav secer ne otopi. Zatim pojacati temperaturu i kuhati 2 minute, dok sirup ne postigne 115°C. (ovo je za one
koji imaju kuhinjski termometar, ja nemam, znaci moze i bez toga. Za nas koji nemamo, jednostavno kuhati 2
minute..)
Iz zelatine istisnuti svu vodu i staviti je u posudu
za miksanje. Lagano mikserom mijesati, a sirup u tankom mlazu dodavati uz rub posude. Dodati srz od van.
stapica i dalje lagano mijesajuci. Sada pojacati mikser na najjace sto moze i miksati 10 minuta dok smjesa ne
postane pjenasta i cvrsta, a volumen se utrostruci. Izliti masu u lagano nauljen pleh (20X30cm) da bude oko
2cm visoka. Povrsinu zagladiti sa lagano nauljenom skrticom ili nozem, ukoliko je potrebno. Ostaviti oko 3 sata
da se stisne i slegne. Nakon toga izrezivac, modlu ili casu (promjera 6, 5cm) uvaljti u secer u prahu i izrezati 16
krugova.
Marmeladu zagrijati, premazati keks s marmeladom, na keks staviti Marshmallow i poklopiti drugim sa
marmeladom namazanim keksom. Ostaviti da stoje 10min.
Cokoladu istopiti na vodenoj kupelji. Svaki Marshmallow Biscuits umociti do pola u cokoladu, otresti visak
cokolade i slagati na papir za pecenje. Ostaviti 15min. da se stisne.
U dobro zatvorenoj posudi moze se drzati 7 dana u hladnjaku, a 3 dana izvan hladnjaka.




POSLUZIVANJE
Eto, to je originalni recept, a sad da vidimo sta sam ja radila. Kao sto sam vec gore rekla, ove van. stapice nisam

imala, a kuhinjski termometar nemam uopce.
Koristila sam izrezivace promjera 5 cm, jer i inace volim sitnije kolace. Ispalo je 25 komada, a ostalo mi je
keksa, ali to nije problem, vec cemo ga negdje ubaciti… U originalu su za kekse koristeni malo valoviti
izrezivaci, a za Marshmallow okrugli, pa to jos ljepse izgleda..
Kad sam izrezivala Marshmallow sa secerom u prahu, nije bas islo, jer se secer nije prihvatao za plasticni
izrezivac, pa sam ga onda nakon svakog izrezivanja oprala u hladnoj vodi i samo onako otresla od viska vode,
kao i ruke. islo je puno brze.
Marmeladu nisam zagrijavala, a koristila sam od jagode.
Cokolada… ja sam imala manje od 200g (bila je otvorena), a malo sam i ulja dodala da ne bude mozda
pretvrdo kad se stisne i bilo je dosta, cak je i ostalo.
I sad, nek mi netko kaze koja se rijec koristi za izrezivac, tako mi cudno zvuci, a ne mogu se niceg drugog
sjetiti… pa da mogu ispraviti… :­))

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.