Ima mnogo recepata za tzv.ludo tijesto, medjutim, ovaj je definitivno najjednostavniji. Vrlo ugodno za rukovanje, prakticno kako za slane tako i za slatke kombinacije, meko i ukusno.





 Sastojci

    TIJESTO:
    1 kg svenamjenskog bijelog brasna
    2 kesice suvog kvasca, 14 g
    1 prasak za pecivo
    1/2 litra mlijeka
    1 dl ulja
    1 cajna kasicica soli
    SLANO PUNJENJE:
    200 g krem sira
    1 bjelance
    malo soli
    za premaz:
    1 zumance
    2 kasike mlijeka
    susam, lan za posipanje
    SLATKO PUNJENJE:
    2 jabuke
    2 cajne kasike secera
    2 kasicice cimeta
    za premaz:
    40 g maslaca
    3 kasike mlijeka
    1 Vanilin šećer Dolcela
    secer u prahu za posipanje




 Priprema
    1.
    Pomijesati sve suhe sastojke i sa mlakim mlijekom i uljem umijesiti tijesto. Prekriti cistom krpom te ostaviti na toplom da miruje pola sata. Tijesto potom izruciti na brasnavu radnu povrsinu i podijeliti na 2 dijela, pa na jos dva da dobijemo 4 loptice. Dvije loptice cemo upotrijebiti za slane kifle, a dvije za slatke.
    2.
    Slane kifle:

    Obje kuglice tijesta razviti oklagijom na debljinu 3 mm. Nozem rasjeci da dobijemo od svakog po 12 trokutica. Pomijesati sastojke za slana peciva, napuniti svaki i zarolati u kiflice. Premazati umucenim zumancem i mlijekom i posuti susamom, lanom, morskom solju ili cim volite. Ostaviti da odmaraju desetak minuta a potom peci na 200*C  oko 15 minuta.
    3.

    Slatke kifle:

    Preostale dvije kuglice tijesta oblikovati u salame i svaku podijeliti na po osam komada (ukupno 16).

    Svaki razviti oklagijom u ovalni oblik, sa jedne strane nasjeci nozem, na drugoj puniti i uviti u kiflu.
    4.

    Za slatko punjenje izrendati jabuke na sitnu rendicu, dodati secer i cimet. Urolati tijesto i saviti u polukruzni oblik (oblik mjeseca) da zarezi dodju do izrazaja. Za premaz otopiti maslac, dodati secer i mlijeko i svaku kiflicu dooobroooo namociti cetkicom. Ostaviti desetak minuta da odmaraju na toplom i peci 20 min na 200*C. Posuti tople secerom u prahu.


Posluživanje

Tijesto mozete cuvati i do tri dana u frizideru, jako je zahvalno za rad.


Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.