DOBOŠ TORTA
Sastojci
korice
7 celih jaja
7 kašika šećera
6 kašika brašna
fil
9 celih jaja
450 gr šećera
200 gr dobre čokolade za kuvanje
375 gr putera
Priprema
1. umutiti jaja sa šećerom (neko muti belanca pa dodaje žumanca ja to mutim sve zajedno)
2. dodati brašno i sa žicom lagano izmešati
3. peki papir još dodatno namastiti (namažem dlanove sa masti i pređem preko papira, mnogo se lakše odvaja kada je kora pečena) i rasporediti masu u dva pleha (moji plehovi su malo veći 60×40 cm)
4. peći na 160 C dok ne počne da rumeni (imam još jednu tehniku da proverim da li je dovoljno pečena a to je da pipnem koru pa ako se ne lepi za prst dobra je)
5. ohlađenu iseći na 12 jednakih delova (tako je u mom slučaju, svaka tepsija po 6 korica veličine 13×30 cm
6. koricu (može i dve za svaki slučaj) koja je najlepša ostaviti da bi se na kraju prelila rastopljenim šećerom
Fil:
7. staviti cela jaja i šećer u sud u kome će se kuvati i mikserom samo mutiti toliko da se sjedine jaja i šećer i na blagoj vatri kuvati
8. staviti čokoladu na paru da se otopi
9. kad jaja počnu da se zgušnjavaju dodati čokoladu izmešati i skinuti sa vatre
10. presuti kuvani krem u neku drugu posudu prekriti najlon folijom (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se hladi
11. umutiti dobro puter i dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila
12. na svaku koricu staviti po dve dobre kašike fila i razmazati jednako
13. kad se namaže deseta korica ostaviti u frižider da se stegne
14. zatim tortu lepo namazati filom sa svih strana natapkati mlevenim orasima pa praviti završnu koru.
15. ako je korica jako suva može se na kratko prekriti vlažnom salvetom (ali zaista na kratko)
16. šećer otopiti na blagoj vatri i preliti preko kore i brzo nožem jednako razmazati preko cele površine zatim namašćenim velikim nožem obeležiti parčad kolika hoćete. Tu treba biti obazriv da se ne prisloni nož prerano jer će šećer početi da se čupa i vuče za nožem.
17. gore ukrasiti sa filom po želji.
Posluživanje
Meni je posao pojednostavljen jer imam kalupe u koje ređam kore i filujem tako da one lepo stoje i kada se stegne ostane lepo ravno.
Možda sam malo detaljnije opisivala postupak ali računam da uvek ima mladih domaćica koje će to praviti prvi put pa da im olakšam.
izvor: coolinarika.com
korice
7 celih jaja
7 kašika šećera
6 kašika brašna
fil
9 celih jaja
450 gr šećera
200 gr dobre čokolade za kuvanje
375 gr putera
Priprema
1. umutiti jaja sa šećerom (neko muti belanca pa dodaje žumanca ja to mutim sve zajedno)
2. dodati brašno i sa žicom lagano izmešati
3. peki papir još dodatno namastiti (namažem dlanove sa masti i pređem preko papira, mnogo se lakše odvaja kada je kora pečena) i rasporediti masu u dva pleha (moji plehovi su malo veći 60×40 cm)
4. peći na 160 C dok ne počne da rumeni (imam još jednu tehniku da proverim da li je dovoljno pečena a to je da pipnem koru pa ako se ne lepi za prst dobra je)
5. ohlađenu iseći na 12 jednakih delova (tako je u mom slučaju, svaka tepsija po 6 korica veličine 13×30 cm
6. koricu (može i dve za svaki slučaj) koja je najlepša ostaviti da bi se na kraju prelila rastopljenim šećerom
Fil:
7. staviti cela jaja i šećer u sud u kome će se kuvati i mikserom samo mutiti toliko da se sjedine jaja i šećer i na blagoj vatri kuvati
8. staviti čokoladu na paru da se otopi
9. kad jaja počnu da se zgušnjavaju dodati čokoladu izmešati i skinuti sa vatre
10. presuti kuvani krem u neku drugu posudu prekriti najlon folijom (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se hladi
11. umutiti dobro puter i dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila
12. na svaku koricu staviti po dve dobre kašike fila i razmazati jednako
13. kad se namaže deseta korica ostaviti u frižider da se stegne
14. zatim tortu lepo namazati filom sa svih strana natapkati mlevenim orasima pa praviti završnu koru.
15. ako je korica jako suva može se na kratko prekriti vlažnom salvetom (ali zaista na kratko)
16. šećer otopiti na blagoj vatri i preliti preko kore i brzo nožem jednako razmazati preko cele površine zatim namašćenim velikim nožem obeležiti parčad kolika hoćete. Tu treba biti obazriv da se ne prisloni nož prerano jer će šećer početi da se čupa i vuče za nožem.
17. gore ukrasiti sa filom po želji.
Posluživanje
Meni je posao pojednostavljen jer imam kalupe u koje ređam kore i filujem tako da one lepo stoje i kada se stegne ostane lepo ravno.
Možda sam malo detaljnije opisivala postupak ali računam da uvek ima mladih domaćica koje će to praviti prvi put pa da im olakšam.
izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar