Čokoladni rolat


Sastojci 4 osobe

    Biskvit:
    100 gr čokolade za kuhanje By Podravka
    100 gr maslaca By Podravka
    200 gr šećera
    4 komada jaja
    130 gr Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka By Podravka
    pola kašičice sode bikarbone
    160 ml vode

    Krema:
    125 gr krem sira
    300 ml Slatkog vrhnja
    100 gr Vanilin šećera u prahu Dolcela By Podravka

    Za premaz:
    100 gr nugat čokoladu


Koristili smo

    Vanilin šećer u prahu
    Lino lada milk
    Lino lada milk
    Namjensko brašno za dizana tijesta
    Vanilin šećer u prahu
    Lino lada milk












Priprema

    Priprema biskvita:
    1.

    Otopiti maslac i čokoladu u mikrovalnoj na najače oko 1,5 minuta ili na pari. U drugu posudu umutiti jaja pjenasto i dodati šećer. Mutiti dok se šećer ne otopi. U smjesu od jaja dodati malo brašna sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu i maslac. Dobro sjediniti i dodati preostalo brašno i vodu na kraju. Mutiti dok se ne dobije kompaktna smjesa.
    2.

    U pripremljeni pleh, koji smo obložili pek papirom, smjesu peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kad je gotov, biskvit pospemo šećerom u prahu i suhom krpom zatim prebacimo na radnu površinu. Uvijemo rolat i ostavimo dok se popuno ne ohladi.

    Priprema krema:
    1.

    U dublju posudu umutiti pjenasto krem sir sa šećerom u prahu. U drugu posudu umutiti slatko vrhnje i dodati polovicu umućenog vrhnja u krem sir. U ostatak vrhnja izlomimo nugat čokoladu i na najjače u mikrovalnoj ugrijemo oko 2 minute pazeći da ne iskipi. Ostavimo smjesu u hladnjak da se stegne.
    2.

    Kad se ohladio biskvit, odmotamo ga, premažemo sa kremom od nugat čokolade, zatim nanesemo kremu od sira i urolamo. Polovicom nugat kreme premažemo rolat i ostavimo u hladnjak da se dobro ohladi.







izvor : coolinrika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.