Čokoladni rolat
Sastojci 4 osobe
Biskvit:
100 gr čokolade za kuhanje By Podravka
100 gr maslaca By Podravka
200 gr šećera
4 komada jaja
130 gr Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka By Podravka
pola kašičice sode bikarbone
160 ml vode
Krema:
125 gr krem sira
300 ml Slatkog vrhnja
100 gr Vanilin šećera u prahu Dolcela By Podravka
Za premaz:
100 gr nugat čokoladu
Koristili smo
Vanilin šećer u prahu
Lino lada milk
Lino lada milk
Namjensko brašno za dizana tijesta
Vanilin šećer u prahu
Lino lada milk
Priprema
Priprema biskvita:
1.
Otopiti maslac i čokoladu u mikrovalnoj na najače oko 1,5 minuta ili na pari. U drugu posudu umutiti jaja pjenasto i dodati šećer. Mutiti dok se šećer ne otopi. U smjesu od jaja dodati malo brašna sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu i maslac. Dobro sjediniti i dodati preostalo brašno i vodu na kraju. Mutiti dok se ne dobije kompaktna smjesa.
2.
U pripremljeni pleh, koji smo obložili pek papirom, smjesu peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kad je gotov, biskvit pospemo šećerom u prahu i suhom krpom zatim prebacimo na radnu površinu. Uvijemo rolat i ostavimo dok se popuno ne ohladi.
Priprema krema:
1.
U dublju posudu umutiti pjenasto krem sir sa šećerom u prahu. U drugu posudu umutiti slatko vrhnje i dodati polovicu umućenog vrhnja u krem sir. U ostatak vrhnja izlomimo nugat čokoladu i na najjače u mikrovalnoj ugrijemo oko 2 minute pazeći da ne iskipi. Ostavimo smjesu u hladnjak da se stegne.
2.
Kad se ohladio biskvit, odmotamo ga, premažemo sa kremom od nugat čokolade, zatim nanesemo kremu od sira i urolamo. Polovicom nugat kreme premažemo rolat i ostavimo u hladnjak da se dobro ohladi.
izvor : coolinrika.com
0 komentari:
Objavi komentar