Lekovita biljka vidac za oči i ostala lekovita svojstva

Priču o lekovitoj biljci vidac (Euphrasia Officinalis) započinjemo grčkom legendom o tri gracije prema kojoj je jedna od njih Euphrasia darivala ljudima biljku koja će im izlečiti bolesne oči i tako vratiti radost svakom bolesniku. Uprkos svom lekovitom svojstvu vidac se spominje tek u 14. veku kao lek koji će „isterati svako zlo iz oka“.

U našoj zemlji je poznata i kao dragočka, dragonka, radoka, vidica, vidova trava. To je niska jednogodišnja biljka uobičajna na ledinama i suvim pašnjacima sa malim belo ljubičastim cvetićima koji su prošarani žutom bojom koji cvetaju od jula do septembra. Vidac je izuzetno teško gajiti u bašti jer je poluparazit što znači da svoj opstanak bazira hraneći se preko korena drugih biljaka. Za upotrebu se koristi cela biljka bez korena koja se posle sušenja čuva na tamnom mestu.

Iako zanemarena od farmaceutske industrije , moderni travari gaje veliko poverenje prema ovoj biljci ističući da ona može vratiti delimično vid i osobama starijim od 70 godina! Prilikom tretiranja oka potrebno je naglasiti da se nikako ne sme preterati sa preporučenom upotrebom jer glikozid rinantin, koji vidac krije u sebi, može prouzrokovati trovanje. Nipošto se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa čirom, bolestima jetre i trudnicama.
Vidac lekovita svojstva:

Ova biljka se primenjuje kod: konjuktivitisa, glaukoma, upale rubiva kapaka, upale suznog kanala, zatim kod slabosti očiju koja se javalja usled prekomerenog čitanja ili sedenja za računarom ili iritacije usled prašine i smoga. Pored bolesti oka preporučuje se i kod gripa, bronhitisa, kijavice, stomačnih tegoba i probavnih smetnji, povećanja intelektualnih sposobnosti.









Prva način primene je priprema čaja od jedne kasičice osušene biljke na 2,5 decilitra vrele vode koji će odstojati najvise 2 minuta. Procediti i dodati soli na vrh noža i ovakv rastvor koristiti za ispiranje oka. Ovakav čaj se može koristiti i za lečenje kijavice kroz lagano ušmrkavnje uvek svežeg čaja nekoliko puta dnevno.

Mogu se koristiti i natopljene gazom obloge koje se primenjuju nekoliko puta dnevno na zatvorene oči. Za jačanje vida pijte 3 puta dnevno solju sveže skuvanog i nezaslađenog čaja. Ovakav čaj se može koristiti i za lečenje kijavice kroz lagano ušmrkavnje uvek svežeg čaja nekoliko puta dnevno.

Drugi način primene je korišćenje svežeg soka koji se razblaži destilovanom vodom i takav rastvor se koristi kao kapi za oči.

Vidac je odličan i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Navešćemo nekoliko recepata:

    Mešavina vidca i žalfije za peckanje u očima

Pomešati po dve kašičice vidca i žalfije sa 3 decilitra ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Čaj procediti i koristiti za ispiranje do 3 puta dnevno ili kao obloge.

    Mešavina vidca i nane za zapaljenje kapaka

Pomešati dve kašičice vidca i kašičicu nane sa 3 decilitra ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti za ispiranje do 3 puta dnevno.

    Mešavina vidca, lišća višnje i sveta hajdučice za kratkovidost

Pomešati po kaščicu lista višnje, cveta hajdučice ividca, pa sve preliti sa 4 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i ispirati oči 3 puta dnevno.

    Ulje vidca za lice

Lekovito ulje se priprema tako što se dve trećine staklene tegle ispuni vidcem i prelije maslinovm uljem. Ovako spremljeno ulje treba da stoji najmanje mesec ipo dana uz redovno mućkanje tegle. Nakon toga čuvati ulje u tamnim bočicama i korisiti svako veče za masažu i čišćenje lica.








izvor : http://cajeviza.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.