Cimet kao lek, dijeta, ulje od cimeta

Cimet je drevna biljka, korišćena kao aromatični začin i kao lek. Danas, sa razvojem medicine, naučna istraživanja ukazuju na mnogobrojna i učinkovita delovanja cimeta u lečenju dijabetesa, bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija, gastritisa, oboljenja jetre, urinarnog trakta, smanjenju holesterola, ublažavanju menstrualnih tegoba, kod artritisa i osteoporoze.

Istorijski značaj cimeta

Cimet je biljka iz porodice lovorika ( fam. Lauraceae ), zimzeleno drvo, koje može da naraste i preko 20m u visinu. Kora i lišće cimeta su aromatični, dok cvetovi imaju neprijatan miris.

Poreklo imena cimet potiče od grčke reči ,, Cinnamon “ što označava ,,cev ili cevi “. Cimet je biljka sa dugom istorijom korišćenja, kao lek i kao začin. Starobiblijski zapisi spominju cimet kao biljku spasenja, dok se u drevnom Egiptu, cimet koristi u medicinske svrhe, kao začin u hrani i piću, ali se spominje upotreba cimeta i u balsamovanju faraona. Njegova vrednost kroz istoriju je velika, da se posedovanje ovog praha, merilo sa vrednošću zlata. Tradicionalna kineska medicina je pre 2.700 g.p.n.e upotrebljavala cimet u svrhu lečenja, kod prehlada, kašlja, probavnih smetnji, artritisa, menstrualnih grčeva, bakterijskih i gljivičnih infekcija u organizmu. Kasnije, sa razvojem društva, cimet je pronašao primenu u lečenju kao aromatična orijentalna biljka i u srednjovekovnoj Evropi.

Danas se cimet proizvodi najviše u svojim postojbinama – Šri Lanka, Cejlon, Madagaskar, Indija i Kina.
Koji cimet kupiti ? Cejlonski ili kasija cimet

Zavisno od zemlje proizvođača cimeta, u prometu se danas mogu pronaći dve vrste cimeta:

– Cejlonski cimet – ,, pravi cimet “ poreklom je od biljke Cinnamomum zeylanicum, i vodi poreklo sa Šri Lanke ili Cejlona, po kome je i dobio ime. Ukus cejlonskog cimeta je prefinjeniji, slađi, nežniji. Boja cimeta sa Cejlona je svetle žuto – smeđe boje. U prometu se nalazi u obliku urolanih štapića ili praha.

– Kineski cimet – ,, lažni cimet “ vodi poreklo iz Kine, pa se još naziva i kasija cimet (Cinnamomum cassia). U našim prodavnicama se pod oznakom “ cimet “ prodaje najčešće kasija cimet, ukoliko na etiketi već nije jasno napisano da je zemlja porekla Šri Lanka ( Cejlon ), zemlja cejlonskog cimeta. Odlike kasija cimeta su boja koja je tamnija u odnosu na cejlonski cimet i ukus koji je jači, oporiji u odnosu na pravi cimet. Kod dobijanja kasija cimeta, koristi se cela kora biljke, zbog čega je i boja braon – crvenkasta i tamnija u odnosu na cejlonski cimet. Za razliku od cejlonskog cimeta, koji ima 0,00045% kumarina, kasija ( kineski ) cimet sadrži 5% kumarina, hemijske materije koja ima toksične efekte po organizam, naročito na jetru i bubrege.

Kumarin, se koristi kao antikoagulans, jer ulazi u sastav lekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi ( stanja kod tromboza, zapušenja krvnih sudova, ateroskleroze). U slučaju duže primene cimeta u ishrani, naročito kasija cimeta, može doći do stanja kao što su poremećaji u kordinaciji pokreta, vrtoglavica, povraćanje, somnolencija, mučnina, oštećenje jetre i bubrega. Može imati i kancerogeno delovanje kod duže i nekontrolisane primene.

*Kako se dobija cimet ? Cimet se dobija kada se se mlade grane biljke zarežu, pri čemu se odstranjuje spoljašnja, a uzima unutrašnja kora, koja se dalje suši i oblikuje u slojevite, urolane štapiće, koji odlaze kao takvi u prodaju. Druga varijanta je da se kora melje i da u promet, cimet odlazi u obliku praha.
Cejlonski cimet Kasija cimet
Nežna tekstura, lako se lomi Gruba tekstura, čvrst, ne lomi se lako
Nežan i sladak ukus Opor i jači ukus, osećaj paljenja
Sadržaj kumarina 0.0004% Sadržaj kumarina 5%
Bez neželjenih efekata Neželjeni efekti kod duže upotrebe
Skup i nema ga često u prodaji Jeftin i uglavnom u prodaji
Potiče sa Šri Lanke Potiče iz Kine, Vijetnama, Indonezije
Svetle braon boje Tamno braon do crvenkasta boja
Nekoliko uvienih slojeva,podseća na cigaru Jedan sloj, unutrašnji, sa šupljinom

Cimet kao lek

Lekovita svojstva cimeta potiču od eteričnog ulja koje se stvara u unutrašnjoj kori ove aromatične biljke. U sastav eteričnog ulja cimeta, ulaze aktivne materije koje se nazivaju cinamaldehid, cinamil acetat, cinamil alkohol, kao i mnoge druge materije koje podstiču lekovita svojstva cimeta.

Zdravstvene koristi od cimeta su sledeće :

    Regulisanje nivoa šećera u krvi – cimet je veoma popularan kao začinska biljka u ishrani kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Cimet ima ulogu da reguliše nivo insulina u krvi, pa zbog te svoje osobenosti, treba ga primenjivati pažljivo kod dijabetičara. Individualna podnošljivost cimeta kod dijabetičara je prisutna, pa zbog toga treba postepeno uvoditi cimet u ishranu i pratiti njegovo ponašanje u regulisanju glukoze u krvi.
    Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno delovanje cimeta – dokazana je neverovatna sposobnost cimeta u borbi protiv kandidijaze. Infekcije izazvane kvascima, kao što je Candida, naročito atletsko stopalo, gljivične infekcije stopala, bivaju sa velikim uspehom elimisane primenom eteričnog ulja od cimeta. Antibakterisjko delovanje cimeta je ispoljeno kod stomačnih infekcija, izazvanih salmonelom, listerijom, helikobakterijom, Ešerihijom koli. Eterično ulje od cimeta ima i antivirusno delovanje, na adenoviruse koji izazivaju respiratorne infekcije i na herpes viruse.
    Cimet kao antioksidans – u grupu od sedam najboljih antioksidanasa, ulazi i cimet. Utiče na smanjivanje produkcije slobodnih radikala, koji su izazivači raka.
    Antikancerogeno delovanje cimeta – istraživanja su pokazala da cimet može imati obećavajuće pozitivno delovanje na uništavanje tumorskih ćelija, naročito u slučaju leukemije i limfoma. Materije iz cimeta, označene kao eugenol i cinaminaldehid, utiču na kontrolu glukoze u krvi, i time sprečavaju “ ishranu“ tumorskih ćelija sa šećerom, kao osnovnom hranom za njihov rast i razmnožavanje.
    Uticaj na nivo holesterola i triglicerida – cimet ima indirektno delovanje na održavanje holesterola, jer je primarno delovanje cimeta usmereno na održavanje šećera u krvi, a samom metaboličkom obradom glukoze i masti, utiče i na pozitivan bilans “ dobrog “ holesterola u organizmu.
    Cimet u regulaciji telesne težine – zbog svog termogenog zagrevajućeg efekta, cimet povećava cirkulaciju, ubrzava metabolizam i tako pomaže u mršavljenju. Dobra prokrvljenost ćelija, dostupnost kiseonika, utiče na brže trošenje kalorija, kao izvora energije, pa se shodno tome, cimet može smatrati dobrim dijeteskim prirodnim preparatom za regulisanje telesne težine.
    Sindrom iritabilnog creva – i pojava nadimanja, stvaranja gasova, uz dijareje, mogu se efikasno otkloniti primenom cimeta. Antibakterijsko delovanje cimeta, prisustvo velike količine vlakana u cimetu, omogućavaju normalnu regulaciju u crevima, redovno pražnjenje i otklanjanje bolova kod uznemirenog stomaka.
    Cimet pomaže kod artritisa i osteoporoze – zbog visokog sadržaja mangana ( 73 % ) i kalcijuma, cimet se sa sigurnošću može primenjivati u stanjima bolne otečenosti zglobova i stanja osteoporoze, kada su kosti krte i sklone pucanju. Mangan je mikroelement koji je gradivni sastojak kostiju, vezivnog tkiva, pa zbog toga i deficit mangana, može proizvesti degenerativna stanja kao što su artroze i osteoporoza. U ovakvim slučajevima, cimet se može koristiti kao čaj, ili kao ulje za masažu u cilju otklanjanja bola.
    Propadanje zuba i bolesti desni – zbog antibakterijskog svojstva koje poseduje, cimet se koristi kod zubobolje, infekcija usne duplje i zuba. Mnoge žvakaće gume, vodice za ispiranje usta, paste za zube, sadrže kao sastojak i cimet.
    Upaljeno grlo i kašalj – ukoliko ste primetili prve znake prehlade i kijavice, što pre iskoristite lekovita svojstva cimeta, jer ćete olakšanje osetiti, koliko odmah. Delovanje cimeta u otklanjanju prehlade i kašlja, potiče od antibakterijskog, antioksidativnog svojstva cimeta. Zagrevajući efekat cimeta doprinosi boljoj prokrvljenosti sluzokože usne duplje. Cimet se koristio kao tradicionalan kineski lek za lečenje kašlja.
    Cimet i PMS – zbog visokog sadržaja mangana, cimet je poželjno da koriste žene koje teško podnose predmenstrualni sindrom. Žene koje su unosile po 5.6 mg mangana kroz ishranu su imale čak 80% manje izraženih efekata PMS -a nego žene koje nisu unosile mangan. Cimet se koristi i za ublažavanje bolnih menstrualnih grčeva.
    Pozitivan uticaj cimeta na moždane funkcije – cimet uklanja nervnu napetost, depresiju, poboljšava pažnju, koncentraciju, usmerenost na radnju. Današnja istraživanja donose pozitivne rezultate primene cimeta u ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti.
    Cimet je dobar diuretik – pomaže izlučivanje mokraće, sprečava stvaranje kamenaca u bubrezima i mokraćnoj bešici. Dobar je afrodizijak i kod muškaraca i žena povećava libido.
    Zaštita od koronarnih bolesti – cimet zbog aktivnih materija iz eteričnog ulja, kao i kalcijuma, povoljno deluje na sprečavanje zgrušavanja krvi, pojavu tromboza, ateroskleroza, sprečava pojavu visokog krvnog pritiska.
    Cimet se može koristiti i kao dezificijens, za dezinfekciu radnih površina, za uništavanje insekata ( komarci. stenice, bubašvabe, grinje, vaške ). U tu svrhu se koristi ulje iz lista cimeta. Cimet zbog svog aromatičnog mirisa se koristi i kao neutralizator loših mirisa, gde pomešan sa vodom, koristi se kao dezodorans. U Indiji se cimet koristi kao konzervans hrane.

Hranljiva vrednost cimeta

Cimet sadrži hranljive materije i aktivna hemijska jedinjenja koja ga izdvajaju od drugih biljaka,i uvode u red široko primenjenih prirodnih biljnih preparata. Cimet u 10 g sadrži :

– 0,33 mg mangana

– 0,76 mg gvožđa

– 24,56 mg kalcijuma

– 0,12 g masti

– 8,06 g ugljenih hidrata

– 0,4 g proteina

Cimet pored esencijalnih mikroelemenata, mangana, gvožđa i kalcijuma, sadrži i veliku količinu biljnih vlakana. Od aktivnih hemijskih materija, cimet sadrži cinamaldehid, tanin, manitol, kumarin, eterična ulja, eugenol, pinen.

Kolika je dnevna doza cimeta ?

Uzima se da je otpimalna dnevna doza – pola kašičice do kašičica cimeta. Velike doze cimeta unete na dnevnoj bazi, tokom dužeg perioda, mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija i toksičnog efekta cimeta, koji potiče od kumulacije kumarina u jetri i bubrezima. Ovo je naročito izraženo kod dugotrajne primene kasija cimeta. Zbog toga je poseban oprez kod primene cimeta potreban kod dijabetičara, osoba sa oštećenom jetrom i bubrezima, i kod osoba sa dijagnostikovanim koronarnim oboljenjima, koje već koriste medicinsku terapiju antikoagulantima.

Primena cimeta je nepoželjna kod trudnica, dojilja i kod dece mlađe od dve godine života.

U pojedinim slučajevima, neželjeni efekti cimeta su primećeni kod spoljašnje upotrebe ulja od cimeta, u formi dermatitisa, crvenila ili alergija, kod osetljivih osoba.

Pošto primena kasija cimeta može uticati na variranje nivoa glukoze u krvi, primena kod dijabetičara treba biti uskraćena najmanje 2 nedelje pre hirurške intervencije.
Eterično ulje od cimeta

Eterično ulje od cimeta se dobija procesom destilacije, iz unutrašnje kore ove biljke. Njegova primena je mnogostruka, i svodi se na primenu u lečenju i kao kulinarski dodatak jelima. Zbog prijatne arome koristi se kao osveživač vazduha, neutralizator mirisa, odbija komarce i druge insekte. Zbog aktivnih materija koje cimet poseduje, eterično ulje od cimeta ima lekovita svojstva, koja su već gore nabrojana.

Glavne hemijske komponenete ulja od cimeta su eugenol, eugenol acetat, cinamaldehid i benzil benzoat. Boja ulja od cimeta zavisi da li se radi o ulju dobijenom iz kore ili lista. Ukoliko je u pitanju ulje iz lista cimeta, ono je žućkaste boje, a boja ulja od kore cimeta je nešto tamnija, i obično je braon do crvenkasta. Razlika između ova dva ulja je samo u hemijskom sastavu, ali imaju zajednička lekovita svojstva na organizam.

U terapeutska svojstva, ulje od cimeta se koristi kao analgetik, antiseptik, antibiotik, antispazmolitik, afrodizijak, tonik za stomak i jetru, protiv nadimanja, za jačanje srca, protiv prehlade, kašlja, gripa, za otkalanjanje bolova u zglobovima, i kao afrodizijak.

Ulje od cimeta se koristi za relaks masaže, u cilju opuštanja i smirivanja bolnih, upalnih stanja u mišićima. Ne treba direktno koristiti ulje od cimeta na kožu, jer može izazvati alergije i iritacije u vidu crvenila. Poželjeno je da se razblaži sa nekim drugim uljima ( karanfilić, muškantni oraščić, tamjan, đumbir, lavanda, ruzmarin, pepermint, limun, narandža ).

Eterično ulje od cimeta se pravi isključivo od kvalitetnih, odabranih vrsta cejlonskog cimeta.

Recepti za primenu eteričnog ulja od cimeta

Ublažavanje bola masažom – 3 kapi ulja od cimeta i 2 kašike baznog ulja ( maslinovo ) pomešati i masirati bolna mesta na telu, spolja.

Urinarne infekcije kod žena – pomešati ulje od cimeta, ulje od eukaliptusa i ulje čajnog drveta. Dodati po 10 -15 kapi od svakog ulja u kadu sa vodom.

Dijabetes – 1 kap eteričnog ulja od cimeta dodati jelu ili salati. Sa uljem od cimeta masirati stopala, jer smanjuje peckanje i bol kod dijabetične neuropatije.

Artritis – u kombinaciji sa drugim uljima, koristi se za masažu zglobova. Uzeti 4-5 kapi ulja od cimeta razređenog sa nekim baznim uljem i masirati jednom dnevno bolne zglobove.

Aromaterapija sa uljem od cimeta – 4 kapi eteričnog ulja cimeta, ruzmarina, karanfilića, limuna, čajevca, staviti u raspršivač i osvežiti vazduh mirisima, a takođe uništiti mikrobe.

Pasta za zube od ulja cimeta – od 1 kašičice ulja cimeta ili cimeta u prahu i 5 kašičica meda, napraviti zubnu pastu i nanositi na zub koji boli, 3 puta dnevno.
Cimet dijeta sa medom, jogurtom...

Dijeta sa cimetom i medom, jogurt dijeta
Cimet i med za dijetu

Cimet dijeta pored toga što je vrlo jednostavna i brza za pripremu, takođe je i ekonomična, jer će vam biti potrebna samo 3 sastojka, malo vremena i želja da postignete pozitivan rezultat u skidanju kilograma.

Za ovaj recept potrebno vam je sledeće :

– ½ kašićice cimeta

– 1 kašika meda

– 1 šolja vode

Priprema :

U manju šerpu ili posudu, pomešajte cimet, med i vodu. Staviti na šporet da provri. Kada baci ključ, skinuti sa šporeta, procediti tečnost u šolju i ostaviti da se ohladi. Polovinu ove tečnosti popijte pola sata pre doručka, a drugu polovinu popijte pola sata pred spavanje.

Primenom cimet dijete, tokom 7 dana gubi se 3-5 kg telesne mase, bez rigoroznih promena u ishrani. Uvek koristite samo kvalitetan, pravi cejlonski cimet.
Cimet dijeta sa jogurtom










Za ovaj recept za mršavljenje, potrebno vam je :

– jedna čaša 2dl jogurta ili kefira

– 1 kašičica cejlonskog cimeta

Cimet pomešati u šolji jogurta ili kefira, i jesti dva puta dnevno, ujutro kao doručak, i uveče kao večeru. U jogurt se mogu dodati semenke lana, komadići grejpfruta, pomorandže. Cimet dijeta sa jogurtom je dobra kod skidanja masnih naslaga sa stomaka, butina i za uklanjanje celulita.
Dijeta sa cimetom, đumbirom i karanfilićem

Uzeti po 30 grama cimeta, karanfilića i đumbira, rastvorenih u 2dl vode. Uzimati svako jutro pola sata pre doručka, na prazan želudac.

Ovu dijetu sa cimetom, đumbirom i karanfilićem ne koristiti duže od mesec dana.

Lečenje upale mokraćne bešike sa cimetom

Za ovaj prirodni lek, biće vam potrebno 2 kašike cimeta, 1 kašičica meda. Ovu mešavinu rastvoriti u šolji tople vode. Popiti ujutru. Efikasno deluje na E. Coli i druge bakterijske infekcije mokraćnih puteva.

Cimet za snižavanje holesterola

Uzeti 3 kašičice cimeta i 2 kašičice meda, rastvoriti u zelenom čaju ( 400 ml ). Čaj je dovoljan za ceo dan.

Čaj od cimeta protiv anemije

U 1l vode staviti 100g cimeta, najbolje uzeti formu cimeta u štapiću, i kuvati na laganoj vatri, dok ne ispari polovina vode. Kada voda uvri, dodati, još 1l vode i 1kg šećera. Sve se to kuva dok količina tečnosti u šerpi ne bude 1l. Tada se šerpa skida sa šporeta i čaj od cimeta je spreman za upotrebu. Pije se 3 puta po 1 kašičica dnevno.

Preparat od cimeta za bubuljice

Pomešati 3 kašike meda sa 1 kašikom cimeta u prahu, napraviti gustu pastu, koja se nanosi na bubuljice pre spavanja. Lice oprati ujutro toplom vodom. Za dve nedelje, svakodnevnom upotrebom, lice će biti perfektno čisto.

Čuvanje cimeta

Cimet se mora čuvati u staklenoj posudi, čvrsto zatvorenoj, na hladnom, suvom i tamnom mestu. Cimet u prahu može da ima rok trajanja 6 meseci, dok štapići od cimeta se mogu sačuvati do godinu dana. Da bi se sačuvala aromatična i lekovita svojstva cimeta, može se čuvati i u frižideru.

Prepoznavanje svežine cimeta se vrši po mirisu – ukoliko miriše slatko i sveže kao kada ste ga kupili, onda je još uvek upotrebljiv. Ukoliko nema više prepoznatljiv, sladak miris, ili se boja promeni, takav cimet više nije upotrebljiv.







izvor : http://cajeviza.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.