ŠEKERPARE: Kolači koje vjerojatno niste probali napraviti, a trebali bi!
Od naše čitateljice koja se skriva iza pseudonima Hannum dobili smo hrpu zanimljivih recepata, i to sve do jedan isproban u njezinoj kuhinji i detaljno opisan. Danas iz te bogate zbirke izdvajamo recept za šekerpare, jednu ne osobito razvikanu, ali finu slasticu, nalik hurmašicama. Uživajte!
Sastojci:
Tijesto:
-250 g putera,
-šoljica i po (za bosansku kafu) šećera u prahu,
-4 šoljice griza,
-2 jaja,
-pola kašikice (za čaj) sode bikarbone,
-pola kasikice (za čaj) praška za pecivo,
-1 kesica vanilin šećera,
-1 kašika iscijeđenog limuna,
-6 šoljica brašna,
-jedno žumance za premaz
Agda:
-4 čaše vode,
-4 čaše šećera,
-malo iscijeđenog limuna
Priprema:
Puter, koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, šećer i jaja dobro izmiješati. Dodati ostale sastojke i napraviti tijesto.
Od tijesta odvajati male loptice (malo veće od oraha) i raditi ovalne oblike 1 cm debljine, s tim da krajevi moraju biti špicastog oblika (kao na slici).
Redati u pouljenu tepsiju, ostavljajući po malo razmaka. Premazati umućenim zumancetom pa išarati donjom stranom viljuške – povlačiti linije po premazanom dijelu, ne stvarati udubljene linije, nego blago povlačiti samo da ostane trag.
Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni dok ne porumene odozgo.
Izvaditi iz rerne i zaliti mlakom agdom. Poklopiti i ostaviti na hladno da upiju.
izvor : coolinarika.com
Sastojci:
Tijesto:
-250 g putera,
-šoljica i po (za bosansku kafu) šećera u prahu,
-4 šoljice griza,
-2 jaja,
-pola kašikice (za čaj) sode bikarbone,
-pola kasikice (za čaj) praška za pecivo,
-1 kesica vanilin šećera,
-1 kašika iscijeđenog limuna,
-6 šoljica brašna,
-jedno žumance za premaz
Agda:
-4 čaše vode,
-4 čaše šećera,
-malo iscijeđenog limuna
Priprema:
Puter, koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, šećer i jaja dobro izmiješati. Dodati ostale sastojke i napraviti tijesto.
Od tijesta odvajati male loptice (malo veće od oraha) i raditi ovalne oblike 1 cm debljine, s tim da krajevi moraju biti špicastog oblika (kao na slici).
Redati u pouljenu tepsiju, ostavljajući po malo razmaka. Premazati umućenim zumancetom pa išarati donjom stranom viljuške – povlačiti linije po premazanom dijelu, ne stvarati udubljene linije, nego blago povlačiti samo da ostane trag.
Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni dok ne porumene odozgo.
Izvaditi iz rerne i zaliti mlakom agdom. Poklopiti i ostaviti na hladno da upiju.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar