JUTARNJA ROSA


Sastojci

    Sastojci :
     200 gr. margarin
     1 šolja šečera (250 ml šolja)
     3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
     2 šolje brašna
     250 ml. kiselog vrhnja
     5 žlice mlijeka
     2 žlice kakao (za drugu polovinu)
     1 kesica prašak za pecivo
    Za kuglice:
     200 gr. svježeg sira
     4 žlice šečera
     1 žumanjak

     1 kesica vanilin šečer
     7-8 žlica kokosovog brašna
    Za kremu:
     350 ml. mlijeka
     150 gr. šečera
     3 žlice mekog brašna
     1 kesica vanilin šečer
     100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)






Priprema

    Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata.
    Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju.
    Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
    Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog  dijela i poravnajte lepo žlicom.
    Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto kako na VIDEU na jednakom rastojanju .
    Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu.
    Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
    Za kremu...izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko
    neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni
    mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
    7. Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac,
    posujte naribanom cokoladom ili kakaom.







    Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.