Sočne žute štanglice - djeca ih obožavaju!


Sastojci

    Za korice:
    400 gr brašna (mekog i oštrog, pola-pola)
    1 kašičica sode bikarbone
    2 kašike (60 gr) masti
    2 kašike džema od kajsije
    2 jajeta
    100 gr šećera
    1 kašičica vanilin šećera
    1 kašičica rendane narandžine korice

    Za fil:
    3,5 dl mleka
    3 kašike šećera
    3 žumanceta
    4 kašike praška za puding od vanile
    50 gr kandirane narandžine korice
    70 gr mlevenih oraha
    2 kašike džema za premazivanje korice






Priprema

    1.

    Priprema testa:

    

    Brašno pomešamo sa sodom bikarbonom.

    

    U drugoj činiji izmiksirati ostale sastojke: mast, džem, jaja, šećer, vanilin šećer i rendanu narandžinu koricu.

    Polako dodavati brašno i umesiti meko testo.

    Ostaviti ga u frižider da se malo rashladi dok pripremamo fil.

    
    2.

    Priprema fila:


    Mleko sipati u šerpicu, dodati šećer i staviti na vatru. Odvojiti malo mleka i pomešati ga sa žumancima i praškom za puding. Kad mleko provri, skinuti sa vatre, umešati smesu sa žumancima i pudingom, pa uz mešanje vratiti na tihu vatru i kuvati dok se ne zgusne. Može se mutiti mikserom.

    Kada se zgusne, skinuti sa vatre i umešati mlevene orahe i kandiranu narandžinu koricu.
    3.

    Uključiti rernu na 180 stepeni (sa ventilatorom) da se zagreje.

    Izvaditi testo iz frižidera i podeliti na dva jednaka dela.

    Svaki deo na pek papiru pomoću oklagije razvuću u koricu veličine pleha u kome će se kolač peći (23x35 cm ili manji, ako želite da štanglice budu deblje). To je najlakše uraditi tako da se preko testa stavi razrezana kesa za zamrzavanje i preko nje pređe oklagijom.

    Višak testa odseći i koricu zajedno sa pek papirom staviti u pleh.

    Izbockati je viljuškom, u veoma tankom sloju premazati džemom i preko staviti pripremljen fil.

    Zatim na drugom parčetu papira razviti drugu koricu, izbockati je pa pomoću papira preneti i staviti preko fila. Zatim odlepiti pek-papir.
    4.

    Staviti kolač u zagrejanu rernu i peći dok ne porumeni (kod mene se ispekao za 15 minuta).

    Obavezno ga ostaviti na hladnom mestu da prenoći i dobro se stegne, pa sutradan iseći na štanglice, posuti šećerom u prahu i servirati.

Posluživanje

Posle stajanja u frižideru korice odmeknu i štanglice su veoma fine i sočne.





izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.