Krem torta s jagodama - svaki zalogaj se topi u ustima !


Sastojci

    Dacquoise (podloga)
    45 g bjeljanjaka
    15 g šećera
    40 g badema (oguljeni ili neoguljeni)
    40 g šećera

    Slastičarska krema
    150 g punomasnog mlijeka
    100 g slatkog vrhnja
    2 žumanjka
    50 g šećera
    15 g glatkog brašna
    100 g bijele čokolade
    1/4 mahune vanilije

    Krema s jagodama
    300 g slastičarske kreme
    5 g želatine u listićima
    150 g slatkog vrhnja za šlag
    40 g šećera u prahu
    50 g mascarponea
    250 g jagoda
    1/4 mahune vanilije
    2 žlice šećera

    Želatina od jogurta
    125 g gustog jogurta (npr. grčkog)
    50 g šećera
    1-2 žlice soka limuna
    5 g želatine u listićima
    jagode za ukras







Priprema

    1.
    Priprema podloge:

    Umutite bjeljanjke u snijeg. Kad se počnu pjeniti i pobijele dodajte 15 g šećera i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrst snijeg.

    U mikseru sameljite što finije bademe sa šećerom. Umiješajte ovu smjesu ručnom žlicom u bjeljanjke.

    Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom.

    Na komadu papira za pečenje nacrtajte krug promjera 20 cm. Okrenite papir tako da je strana na kojoj ste pisali s donje strane a ne u dodiru s tijestom. Vrećicom ispunite krug opcrtavajući koncentrične krugove. Na kraju samo poravnajte površinu spatulom ili nožem.

    Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15 minuta.

    Ostavite koru da se prohladi par minuta a zatim je odlijepite od papira.
    2.
    Žele od jogurta

    Namočite želatinu 10 minuta u hladnoj vodi da nabubri.

    Zagrijte dvije žlice jogurta i otopite u njemu dobro ocijeđenu želatinu.

    Umiješajte u ostatak jogurta, dodajte šećer, i sok limuna, dobro izmiješajte pjenjačom.

    Očistite 10-ak jagoda i narežite ih na ploške debljine 1 cm.

    Obložite pladanj prozirnom folijom. Stavite na njega metalni obruč podešen na 20 cm. Podignite foliju do vrha obruča kao da ga želite obložiti folijom izvana (tako da jogurt ne iscuri ispod obruča, kako se meni dogodilo u prvom trenutku pa sam ga morala spašavati).

    Na dno složite jagode i ulijte žele od jogurta.

    Stavite u hladnjak dok se ne stisne (oko 1 sat).
    3.
    Slastičarska krema

    Izmiješajte žumanjke sa šećerom i brašnom.

    Mlijeko pomiješajte s vrhnjem. Dodajte sastrugane sjemenke vanilije i praznu mahunu. Zagrijte do vrenja, pa poklopite i ostavite u infuziji 15-20 minuta.

    Izvadite mahunu, pa ulijte polako toplo mlijeko u smjesu od žumanjaka. Dobro izmiješajte pa vratite sve na vatru i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne i postane sjajna.

    U toplu kremu umiješajte otopljenu bijelu čokoladu i dobro izmiješajte da se sjedine.

    Izlijte kremu u duboki tanjur, pokrijte prozirnom folijom tako da prione na površinu kreme, i ostavite da se ohladi.
    4.

    250 g jagoda operite, očistite od peteljke i narežite - na pola ako su manje, na četvero ako su veće jagode.

    Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

    Pomiješajte 2 žlice šećera sa sastruganim sjemenkama vanilije i pospite po jagodama. Dodajte i praznu mahunu.

    Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 30 minuta.

    Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.

    Zatim ih u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom smrvite u pire.
    5.
    Krema s jagodama

    Namočite listiće želatine u hladnoj vodi 10 minuta da nabubre.

    Zagrijte par žlica pirea od jagoda i otopite u njemu dobro ocijeđenu želatinu.

    Dodajte u ostatak pirea od jagoda. A zatim pire dodajte u ohlađenu slastičarsku kremu i dobro izmiješajte pjenjačom.

    Umutite čvrst šlag od slatkog vrhnja sa šećerom u prahu. Dodajte mascarpone u šlag i dobro sjedinite.

    Dodajte šlag s mascarponeom u slastičarsku kremu s jagodama.

    
    6.

    Izvadite pladanj na koji ste počeli slagati tortu iz hladnjaka.

    Operite i pažljivo posušite jagode. Prerežite ih na pola i složite uz rub obruča.

    Ulijte kremu od jagoda.

    Preko kreme stavite dacquoise koru i lagano pritisnite.
    7.

    Smjestite tortu u hladnjak (ja sam je ostavila preko noći) da se krema dobro ščvrsne.

    Stavite pladanj na obruč pa sve skupa okrenite tako da vam dacquoise kora bude na dnu, a žele od jogurta na vrhu.

    Da bi se jagode bolje očuvale bilo bi dobro preliti tortu prozirnom želatinom.

    Ukrasite tortu i poslužite
    8.

    Ja bih drugi put unijela jednu manju izmjenu u slaganju. Tj. ispekla bih još jednu koru i stavila je u sredinu, tako du budu dva sloja kreme i dvije kore.




izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.