Jagode, jagode i samo jagode - desert koji će vas oduševiti i izgledom i ukusom !
Sastojci
150 gr keksa
1/2 šolje kokosovog brašna
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kesica vanilin šećera sa cimetom
100 gr otopljenog putera
2 belanca
1 šolja šećera
250 gr jagoda
1 kašičica soka od limuna
1 kašičica vanilin extrakta
za ukrašavanje:
sveže jagode
za sos od jagoda:
3 šolje jagoda
1/2 šolje šećera
2 kašike vode
Priprema
1.
Na dno okrugle modle za tortu, prečnika 26-28cm, kojoj se stranice otvaraju, postavite papir za pečenje.
2.
Stavite keks u blender, dodajte kokosovo brašno, cimet i vanilin šećer sa cimetom i izblendirajte smesu, ali tako da vam ostane i malo krupnijih komada keksa. Ako nemate vanilin šećer sa cimetom, dodajte još 1/2 kašičice mlevenog cimeta i 1 kesicu vanilin šećera.
3.
Dodajte i istopljen puter i sve zajedno promešajte kašikom.
4.
Prebacite ovu smesu na dno modle, pa je dobro utapkajte.
5.
Modlu sa kekosm držite u frižideru dok spremate fil.
6.
U čistu i suvu posudu od miksera stavite belanca, isečene jagode, šećer, sok od limuna i vanilin extrakt i počnite da mutite mikserom prvo na najsporijoj brzini, a zatim sve brže i brže.
7.
U početku ćete imati utisak da se smesa nikada neće umutiti, ali kako vreme bude odmicalo i vi budete uporno mutili, umućena smesa će napuniti posudu.
8.
Mutite sve dok se šećer ne istopi, a to ćete proveriti tako što ćete uzeti malo smese i protljati između prstiju. Ako ne osećate kristale šećera, dobro je umućeno.
9.
Sipajte smesu sa belancima preko ohlađenog dna torte, poravnjajte, prektijte folijom ili papirom za pečenje i držite u zamrzivaču najmanje 4 sata.
10.
Za to vreme spremite sos od jagoda: u dublju šerpu stavite jagode, šećer i vodu i dovedite smesu do vrenja. Sklonite sa ringle, ispasirajte i procedite. Kada se sos ohladi prebacite ga u staklene tegle.
11.
Kolač ukrasite svežim jagodama i poslužite sa sosom.
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar