SAVRŠEN KREMASTI RUČAK: MLJEVENO MESO S POVRĆEM U BIJELOM UMAKU

Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept jamčim da će uživati u kremastom okusu, a ujedno će meso i prilog imati na jednom mjestu. Vrlo ukusno, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način (poput svježe salate u dane ranog ljeta) uživanje će biti potpuno.

 Mljeveno meso s povrćem

         35 dag miješanog mljevenog mesa
         1 struk poriluka
         4 veća krumpira
         1 velika ili 2 manje mrkve
         2 dl mlijeka
         2 dl jogurta
         2 jušne žlice mekog brašna
         4 žlice ribanog parmezana
         po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin


 Salata od svježeg kupusa na starinski način

         1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
         4 kriške dimljene pancete (slanine)
         1/2 dl jabučnog octa
         1 dl ulja
         1 čajna žličica papra
         1/2 čajne žličice kumina (kima)
         po potrebi i ukusu soli
         3 žlice tople vode






Priprema

     Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
    Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
     Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
    Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
     U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom
     Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
     Salata
         Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
     Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
     Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.





Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.