Mirisna pletenica


Sastojci

Broj osoba:
    6 osoba

     300 g sve namenskog brašna
     300 g hlebnog brašna
     1 žumanac
     8 g suvog kvasca
     1 kašičica šećera
     1 puna kašičica soli ili po ukusu
     150 ml tople vode
     250 ml kefira
    Za premazivanje testa:
     50 g do 75 g slanog putera
     4 čena sitno iseckanog ili pasiranog belog luka
     1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
      malo mleka za premazivanje testa







Priprema

Vrijeme pripreme:
    120 min
Težina:
    Srednje zahtjevno

    1

    U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane.

    Oba brašna sjediniti i prosejati u vanglicu, u kojoj ćete zamesiti testo.

    Napraviti udubljenje u sredini brašna dodati so, žumanac,kefir, koji je malo odstojao na sobnoj temperaturi i nadošli kvasac i zamesiti testo.

    Kad testo počne da se odvaja od zidova vanglice, isipati testo na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.

    Oblikovati testo u kuglu, blago pobrašniti dno vanglice, staviti testo u vanglicu i blago pobrašniti testo.

    Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste,oko sat vremena.

    Dok testo raste pripremiti premaz.

    Omekšali puter sjediniti sa belim lukom i peršunom. Ja sam koristila slani puter, tako da nisam solila...vi kako hoćete.
    2
    Pobrašniti vrlo blago radnu površinu, isipati testo i sa prstima rastanjiti testo i onda nastaviti sa oklagijom.

    Rastanjiti testo u pravougaonik, debljine pola cm.

    Premazati testo sa pripremljenim premazom i zaviti testo u rolat.
    3
    Rolat poravnjati rukama da vam svuda bude podjednake debljine.
    4

    Ostaviti oko 5 cm na početku pletenice i raseći po sredini cele pletenice, uplesti pletenicu a onda raseći i gornji deo i uplesti samo jednom.( namerno je nisam rasekla celu odjednom, bilo mi je lakše da je upletem na taj način )
    5

    Upletenu pletenicu zaviti u krug, krajeve sastaviti jedan sa drugim i preneti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje.

    Pokriti pletenicu sa providnom folijom i ostaviti 15 minuta da se osmori.

    Uključiti rernu na 175°C a pripremljenu pletenicu premazati sa malo mleka, ili po želji sa žumancetom.
    6

    Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

    Pečenu pletenicu staviti na žicu da se prohladi i pokriti je sa kuhinjskim papirom a preko sa kuhinjskom krpom.

    Poslužiti je za predjelo ili za ručak.
    7
    Ova pletenica kad se malo ohladi spolja je hrskava a unutra mekana kao pamuk.

    Možete je poslužiti za Uskršnji doručak sa šunkom i jajima ili za ručak.
    8

    Prijatno!!!!

Posluživanje

Za vas, koji još uvek postite možete je napraviti i posnu.

Umesto kefira dodati toplu vodu, izostavite žumanac i umesto putera koristite margarin.





izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.