Lambada torta


Sastojci

     biskvit: 3 jaja
      70 g šećera
      90 ml soka od naranče
      70 g kiselog vrhnja
      220 g oštrog brašna
      2 poravnate žličice praška za pecivo
      ribana korica 1 veće naranče
      120 ml ulja
     žele: 600 ml soka TO 100% naranča
      37 g prašak za puding od vanilije
      20 g glatkog brašna
      50-60 g šećera
     krema: 600 ml mlijeka
      30 g šećera
      37 g praška za puding vanilija
      40 g glatkog brašna
      20 g maslaca
      1 žličica arome vanilija
      100 ml vrhnja za šlag
     čokoladni preljev: 100 g tamne čokolade
      100 ml vrhnja za šlag
     čokoladna glazura: 100 g tamne čokolade
      6 žlica vode
      4 žlice ulja
     petite beure keksi








Priprema

Težina:
    Jednostavno

    1

    Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka.

    Bjelanjke sa 30 g šećera istucite u čvrst snijeg.

    Žumanjcima dodajte preostali šećer 40g i istucite dok ne udvostruče volumen i posvijetle.

    U tankom mlazu dodajte ulje uz lagano miksanje.

    Dodajte kiselo vrhnje,promiksajte.

    Dodajte sok od naranče i koricu naranče.

    Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo.

    Sjedinite smjesu.

    Dodajte snijeg od bjelanjaka,umiješajte ga špatulom ili prvu polovicu mikserom na najnižoj brzini,ostalo špatulom.

    Pecite u okruglom kalupu veličine 24 cm.

    Pečete dvije kore,svaku na temperaturi od 170C-25 min. ili na 180C-15 min.

    Ako pečete sve odjednom imajte na umu produžiti vrijeme pečenja za duplo.

    Gotove biskvite ohladiti.

    
    2

    Napravite žele od naranče.

    Ja sam koristila sok TO od 100% naranče koji nije zaslađen,pa zato toliko šećera.

    U 500 ml soka dodate šećer i stavite na laganu vatru.

    U preostalih 100 ml soka razradite prašak za puding i brašno.

    Razrađeno ukuhajte u sok na vatri do gustine pudinga.

    Najsigurnije da skuhate žele bez grudica je da ulijevate kroz cijedilo razmućeni prašak za puding i brašno u sok na vatri,tako ćete zaobići moguće grudice.

    Vruće odmah preljevate preko dviju kora.

    Ohladiti na sobnoj temperaturi,pa preseliti u hladnjak.
    3

    Za kremu na laganu vatru stavite kuhati 500 ml mlijeka i šećer.

    U preostalih 100 ml mlijeka razmutite prašak za puding i brašno.

    Razmućeno ulijevate u mlijeko na vatri .

    Kuhati do gustoće pudinga.

    Skloniti sa vatre i u vruće umiješati maslac,dok se ne rastopi.

    Hladiti na sobnoj temperaturi,pa preseliti u hladnjak da se skroz ohladi.

    Ohlađeno promiksati pa u tankom mlazu ulijevati vrhnje za šlag i tući na najjačoj brzini dok se šlag ne istuće.

        4

    Slaganje torte:na pladanj za serviranje staviti jedan biskvit i lagano ga premazati otopljenim đemom od marelice,samo tanak sloj.

    Namočiti kekse samo kratko u soku od naranče u koji dodate malo ruma i slažite tako kekse dok ne prekrijete površinu.

    Na kekse premažite kremu.

    Stavite u hladnjak na hlađenje.

    Za preljev topite čokoladu u vrhnju za šlag i mlako prelijete preko stisnute kreme.

    Pričekate da se čokolada stisne pa stavite drugi biskvit,premažete đemom od marelica ,na to slažete petit kekse namočene u soku i malo ruma,premažete ostatkom kreme i stavite u hladnjak da se krema stisne.

    Tortu slažite u obruču koji obložite plastificiranom folijom.

    Kad se torta stisne uklonite obruč i premažite bočno tortu sa tučenim slagom .

    Prelijte čokoladnom glazurom.







izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.