Integralni hleb - što je važno, vrlo je zdrav da se jede !


Sastojci

Broj osoba:
    4 osobe

     180 g integralnog brašna od 9 žitarica, ili koje imate
     160 g hlebnog brašna
     225 ml do 250 ml tople vode
     4 g suvog kvasca
     1 kašičica šećera
     1 kašičica soli
     2 pune kašike pečenog susama
     2 pune kašike lanenog semena ( ako hoćete sameljite ga )






Priprema

Vrijeme pripreme:
    120 min
Težina:
    Jednostavno

    1

    U vanglicu staviti integralno brašno, hlebno brašno,so, susam i laneno seme i sve izmešati i ostaviti sa strane.

    U 100 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigne.

    

    U vanglicu dodati podignuti kvasac i ostatak vode, staviti prvo 225 ml vode i ako je potrebno dodati i ostatak vode.

    Varjačom sve izmešati, trebate da dobijete potpuno meko i lepljivo testo, koje se ne može mesiti rukom ( ne znam kako drugačije da objasnim lepljivo testo ).

    Varjačom oblikovati u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko 45 minuta do sat vremena.
    2

    Radnu površinu obilato pobrašniti i isipati naraslo testo i pomoću pobrašnjenih ruku i brašna oblikovati testo u veknu.

    Pleh ili tepsiju, prekriti papirom za pečenje i pobrašniti papir.

     
    3

    Uključiti rernu na 250°C i na dnu staviti posudu sa toplom vodom i pustiti da se rerna zagreje.
    4

    Preneti veknu na pobrašnjen pek papir, pobrašniti veknu još malo odozgore i raseći popreko sa oštrim nožem ili žiletom, na nekoliko mesta.

    Peći zajedno sa vodom 15 minuta, izvaditi posudu sa vodom ( u originalnom receptu kaže poprskati rernu sa sprej flašom koju ste napunili sa vodom, meni je ovako bilo lakše ) i peći još 10 do 15 minuta ili dok vam korica lepo ne porumeni.
    5

    Pečen hleb izvaditi iz rerne, ostaviti na žici da se malo prohladi i po želji, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

    Namazati sa puterom i uživati.
    6

    Prijatno!!!!






izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.