Genoise - biskvit za torte


Sastojci

     6 jaja
     180gr secera
     180gr brasna
     60gr istopljenog putera (po zelji)
      ekstrakt vanilije







Priprema

Težina:
    Jednostavno

    1

    1. Jaja trebaju da budu toplija od sobne temperature (43C/110F) jer se bolje umute, budu pjenasta kao da ste umutili sama bjelanca.

    To se radi tako sto sastavite jaja i secer i zicom ih mijesate 3-4 minute na pari. Poslije upalite miskser na najjacu brzinu i mijesate 10-tak minuta (ili vise, zavisno od kolicine).
    2. Brasno dodajete polako i mijesate zicom.
    3. Puter istopite i prohladite i polako ga dodate.
    4. Ne mijesate previse, tek toliko da se sastojci sjedine. Brasno se koristi samo radi strukture, ne treba gluten da se razvija
    2

    Rernu zagrijte na 190C/375F.
    3

    Jaja sastavite sa secerom i zagrijte ih na pari 3-4 minute mijesajuci zicom.

    Mikser upalite na najjace i mutite 10-tak minuta.
    Ako cete dodavati ekstrakt vanilije, dodajte ga dok mutite jaja.
    4

    Brasno dodajte polako i mijesajte zicom.

    Ako dodajete puter, dodajte ga na kraju i blago promijesajte.
    5

    Stavite u oblozen kalup i odmah pecite!

    Vrijeme pecenja: 25-30 minuta.






izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.